Τα αποτυχημένα συνοικέσια Γαβρόγλου

Τα αποτυχημένα συνοικέσια Γαβρόγλου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταρρέει η όποια αξιοπιστία του σχεδίου του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την «αναβάθμιση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως διατείνεται ο ίδιος. Η σθεναρή αντίσταση του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Κρήτης καθώς και μερίδας του Πανεπιστημίου Πατρών –όχι της ηγεσίας του– προεξαρχούσης της Πολυτεχνικής Σχολής για συγχωνεύσεις των ιδρυμάτων με τα τοπικά ΤΕΙ, οδήγησε τον υπουργό και το επιτελείο του σε «διάτρητες» αποφάσεις.

Το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Μεγαλονήσου ήταν κάθετα αρνητικά, για ακαδημαϊκούς λόγους, στην πρόταση Γαβρόγλου να απορροφήσουν (όποιο…προαιρείτο) το ΤΕΙ Κρήτης. Ενδεικτικά, ο πρύτανης του Παν. Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε («Κ» 9/1/2019) ότι «η ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος αρνείται την απορρόφηση του ΤΕΙ, διότι δεν πληροί τα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει το πανεπιστήμιο, ενώ είναι κάθετα αρνητική, οι διδάσκοντες του ΤΕΙ να μετατραπούν σε πανεπιστημιακούς (και άρα να καλύψουν θέσεις για προσέλκυση νέων επιστημόνων) με κλειστή διαδικασία». Φωνή βοώντος σε αυτιά ερμητικά κλειστά.

Μετά την άρνηση των δύο ΑΕΙ της Κρήτης, ο κ. Γαβρόγλου αποφάσισε να μετατρέψει το ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστήμιο. Και όχι στο πόδι, αλλά με ομόφωνη απόφαση επιτροπής πανεπιστημιακών (τα ονόματά τους είναι γνωστά για όποιον ενδιαφέρεται) που έκριναν ότι «μετά τη λεπτομερή μελέτη του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα». Αν είναι έτσι, προς τι οι διαπραγματεύσεις με το Πολυτεχνείο και το Παν. Κρήτης; Αντίστοιχα, στη Δυτική Ελλάδα απέτυχαν οι διεργασίες για απορρόφηση του ΤΕΙ από το Παν. Πατρών, και πλέον προτείνεται ένα αταίριαστο συνοικέσιο, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) να απορροφήσει το ΤΕΙ, παρά τις αντιδράσεις των διδασκόντων του ΕΑΠ. Ολα αυτά χωρίς ίχνος ακαδημαϊκής και πολιτικής αιδούς, καθώς είναι προφανές ότι οι λύσεις που προκρίνονται για τα δύο ΤΕΙ τώρα είναι επειδή οι πολύφερνες… νύφες έμειναν στο ράφι. Ποιος ενδιαφέρεται; Σημασία έχει, οι σπουδαστές των ΤΕΙ να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου και οι διδάσκοντες των ΤΕΙ carte visite πανεπιστημιακού. Λέτε να είχε στον νου του τον δρόμο προς τις κάλπες ο κ. Γαβρόγλου; Λέτε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή