Βροχή τα παράσημα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή επιφυλάσσει ενίοτε εκπλήξεις. Ως αποσυνάγωγος του ευρωπαϊκού συστήματος και, υπό την ευρεία έννοια, της Δύσεως, είχε αντιμετωπισθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πρωτοεκλεγείς πρωθυπουργός 2015. Φρικτή ήταν η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι ευρωβουλευτές κατά την πρώτη τους συνάντηση μαζί του. Και ως μπολσεβίκο τον αντιμετώπισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πέρασαν κάποια χρόνια και εις το πλαίσιο της Διασκέψεως Ασφαλείας του Μονάχου, που αρχίζει αύριο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ο κ. Τσίπρας και ο ομόλογός του, της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ζόραν Ζάεφ, θα τιμηθούν με το βραβείο Εβαλντ φον Κλάιστ, που είχε απονεμηθεί στο παρελθόν στους Χένρι Κίσινγκερ, Χαβιέ Σολάνα, Χέλμουτ Σμιτ και Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Πρόκειται για «αναβάθμιση ιστορικών διαστάσεων», θα έλεγε κανείς.

Βεβαίως, οι πολίτες κυρίως εν Ελλάδι γνωρίζουν κάλλιστα «τι κούφια λόγια» είναι αυτές οι διακρίσεις. Μόνον που κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα –για να περιορισθούμε στα δικά μας– πιστεύουν στις «αναγνωρίσεις» της μορφής αυτής ως μια επιβεβαίωση «πολιτικής αριστείας» και ίσως να δυσανασχετούν ή ακόμη και να σκανδαλίζονται για αυτή την «εύνοια». Ανθρώπινο, αλλά άσχετο.

Διότι εδώ και μερικές δεκαετίες οι ιστορικές αναφορές σε ιδεολογικές συνάφειες έπαψαν να ισχύουν, εάν υποτεθεί ότι καθόριζαν τη συμπεριφορά των ισχυρών. Η διάκριση γίνεται μεταξύ όσων σε μία συγκεκριμένη συγκυρία είναι «μεθ’ ημών» έναντι όσων τάσσονται «καθ’ ημών». Πιο απλά δεν γίνεται. Ολα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Αλλά συμβαίνει ενίοτε οι «θρίαμβοι» στο διεθνές επίπεδο να μην καθορίζουν την πολιτική συμπεριφορά των αυτοχθόνων. Η Συνθήκη των Σεβρών προκάλεσε τον ενθουσιασμό στους Ελληνες και έπειτα από λίγους μήνες ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνετρίβη στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920.

Ωστόσο, για την ώρα, πέφτει βροχή από παράσημα και επαίνους. Ισως και ένα βραβείο Νομπέλ, αργότερα, καθώς η αρμόδια επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ είναι μεταξύ των προταθέντων, διότι με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών ενισχύεται η σταθερότης στα Βαλκάνια και γενικώς η ειρήνη.

Μπορεί όλα αυτά να θεωρούνται θεατρικά. Αλλά επιβεβαιώνουν ότι το μυστικό ασκήσεως και διατηρήσεως της εξουσίας είναι ο εναρμονισμός και η προσαρμογή στο ισχύον σύστημα. Αυτό για κάθε κόμμα, για όποιον φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή