Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η έκδοση 10ετούς ομολόγου, εκτιμά η HSBC

Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η έκδοση 10ετούς ομολόγου, εκτιμά η HSBC

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα διαβλέπει σε χθεσινή ανάλυσή της η HSBC, εκτιμώντας ότι το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η έκδοση δεκαετούς ομολόγου.

Η ΗSBC χαρακτηρίζει το ποτήρι μισογεμάτο για την Ελλάδα και αναδεικνύει κινδύνους, με πρώτον το αβέβαιο περιβάλλον για τις τράπεζες, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα, κάνει αναφορά στις σχετικές υπό επεξεργασία νομοθετικές πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας πως το μέλλον τους, προς το παρόν, είναι αβέβαιο. Στα αρνητικά καταγράφει επίσης η HSBC το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων, που παραμένει στο 1/3 του επιπέδου τους προ κρίσης. Οι φετινές εκλογές, επίσης, αποτελούν, κατά την τράπεζα, παράγοντα αβεβαιότητας, ενώ η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως επισημαίνει.

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά καταγράφει η HSBC το γεγονός πως η χώρα διαθέτει ταμειακό «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ, ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τουλάχιστον έως το 2022. Μάλιστα, σε πίνακα που παραθέτει, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της έως το 2022 υπολογίζονται σε 22,9 δισ. ευρώ και έως το 2023 σε 33,7 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα εκτιμά πως ένα μέρος από το ταμειακό «μαξιλάρι» θα χρησιμοποιηθεί για να εξαγοραστεί το δάνειο του ΔΝΤ, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, που λήγει έως το 2024.

Θετική είναι και η εκτίμησή της για την ανάπτυξη, αναφέροντας πως δείχνει να μην επηρεάζεται προς το παρόν από την επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ η πρόβλεψη της ίδιας είναι για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% φέτος και 2% το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή