Ποινικές διώξεις για δάνεια 60 εκατ. που χορήγησε η Attica Bank σε 5 εταιρείες

Ποινικές διώξεις για δάνεια 60 εκατ. που χορήγησε η Attica Bank σε 5 εταιρείες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων της Attica Bank, τα οποία φέρεται να χορηγήθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Πολυκράτης άσκησαν διώξεις για απιστία σε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας καθώς και για ηθική αυτουργία στην απιστία εις βάρος των νομίμων εκπροσώπων πέντε εταιρειών που πήραν τα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι προκλήθηκε ζημία στην περιουσία της τράπεζας από πέντε δάνεια συνολικού ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο από το 2011 έως το 2015.

Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν στις εμπλεκόμενες εταιρείες, οι οποίες είχαν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο και με μηδενική ή μερική εξασφάλιση.

Δύο περιπτώσεις δανείων σε εταιρείες αρχειοθετήθηκαν καθώς οι εμπλεκόμενοι είχαν αποπληρώσει ολοσχερώς τα χρέη τους.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από πόρισμα και μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε διαπιστώσει συστηματική χορήγηση των επίμαχων επισφαλών δανείων από την Τράπεζα Αττικής.

To πόρισμα διαπίστωνε χορηγήσεις μεγάλων δανείων σε εταιρείες – σφραγίδα, ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου πιστοδοτήσεων, παραβιάσεις στοιχειωδών τραπεζικών κανόνων, πλουσιοπάροχες αμοιβές σε έναν μικρό στρατό συμβούλων και εξωτερικών συνεργατών, έκδοση εγγυητικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ δίχως να εισπράττονται αμοιβές, διάτρητες δομές εταιρικής διακυβέρνησης και δανειοδοτήσεις για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Επίσης στο πόρισμα καταγραφόταν σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους το 2015 και το 2016 παρά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων της τράπεζας και τις οδηγίες της ΤτΕ για αυτοσυγκράτηση. Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος και την αντικατάσταση της τότε διοίκησης από την κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση επιχείρησε να τοποθετήσει ανθρώπους της επιρροής της στη νέα διοίκηση. Προσέκρουσε, ωστόσο, στη σθεναρή αντίσταση της ΤτΕ. Την ίδια εκείνη περίοδο κι ενώ στο παρασκήνιο εκτυλισσόταν η προσπάθεια ελέγχου της Τράπεζας Αττικής, η οικονομική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή