Στο 1,5% η ανάπτυξη της Γερμανίας για το 2018

Στο 1,5% η ανάπτυξη της Γερμανίας για το 2018

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάσιμη έμεινε η γερμανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αποφεύγοντας μόλις μετά βίας την τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο τέλος του 2018. Η πτώση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη αναδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι η οικονομία στις εμπορικές εντάσεις και στην επιβράδυνση της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών, ενώ τα σημάδια που εμφανίζονται στην αρχή του 2019 δεν είναι αισιόδοξα. Μετά τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018 (σε σύγκριση με το προηγούμενο) και τη μηδενική ανάπτυξη το τέταρτο, η γερμανική οικονομία έκλεισε την περασμένη χρονιά με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, ενώ το 2017 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% (εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα στοιχεία), σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Ευτυχώς για την Ευρωζώνη, η ολλανδική οικονομία ολοκλήρωσε το 2018 με τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,9% και η πορτογαλική με 0,4%. Η γερμανική οικονομία κατάφερε να αποφύγει την τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο (ορίζεται ως δύο συναπτά τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη) χάρη στην εσωτερική ζήτηση. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα σε ακίνητα. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά της κατανάλωσης από τον δημόσιο τομέα, ενώ μικρότερη ήταν η συνεισφορά της κατανάλωσης του ιδιωτικού τομέα. Η καθαρή συνεισφορά του γερμανικού εμπορίου ήταν μηδενική το τέταρτο τρίμηνο.

Παρά την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2018 και την προειδοποίηση του οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου πως «η γερμανική οικονομία βιώνει επιβράδυνση», η επικρατούσα άποψη μεταξύ οικονομολόγων είναι πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4%. Σύμφωνα με οικονομολόγους της Bank of America Merrill Lynch που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί στις αρχές του 2019, «αρκεί να μη συμβούν ορισμένα ατυχήματα». Πράγμα που σημαίνει να μην επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη, να επιτευχθεί συμφωνία για την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και να σταθεροποιηθεί η κινεζική οικονομία. Αρνητικό είναι το γεγονός πως αυτή τη φορά είναι εντονότερες η αβεβαιότητα και η ανησυχία μεταξύ των επιχειρήσεων, με τον δείκτη υπευθύνων παραγγελιών για τη γερμανική μεταποίηση να δείχνει συρρίκνωση του κλάδου τον Ιανουάριο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας να αναγνωρίζει πως η μεταποίηση θα περάσει περίοδο αδυναμίας και την Daimler να προετοιμάζει σχέδιο «συνολικής» περικοπής δαπανών.

Το Βερολίνο αναγκάστηκε προ ημερών να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 από το 1,8% στο 1%. Η δε ΕΚΤ περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η οικονομία προτού εκτιμήσει τα επόμενα βήματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή