Αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές

Αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κύπρος θεσπίζει αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους, θέτοντας ως κατώτατο όριο επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ από τα 2 εκατ. ευρώ προηγουμένως, ενώ όλες οι αιτήσεις θα ελέγχονται από διεθνή ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος δεν έχει ακόμα οριστεί.

Μιλώντας για το θέμα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε ότι δεν πρόκειται να χορηγείται κυπριακό διαβατήριο σε άτομα, των οποίων προηγούμενη αίτηση έχει απορριφθεί από άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν κατέχουν βίζα Σένγκεν.

Τα προγράμματα αυτά, τα οποία αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία, έχουν ενοχοποιηθεί, διότι πιθανώς προσελκύουν χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το «ξέπλυμα» και η φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή. Αλλωστε, τον Ιανουάριο οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους στο σύστημα χορήγησης βίζας σε μη Ευρωπαίους πολίτες για τους παραπάνω λόγους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, οι αιτούντες «χρυσή βίζα» στην Κύπρο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, θα πρέπει ενεργά να συμμετάσχουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ειδικότερα, οι επενδυτές θα πρέπει να προσφέρουν 75.000 ευρώ σε προγράμματα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, καθώς και 75.000 ευρώ σε ερευνητικά προγράμματα.

Ενίσχυση οικοδομής

Μέχρι τώρα το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» είχε ευνοήσει ιδιαίτερα τον κατασκευαστικό κλάδο και την αγορά ακινήτων στη νησιωτική χώρα. Εντούτοις, «είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην υπόλοιπη οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο ίδιος και αναφέρει η ηλεκτρονική αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής Κύπρου», από το 2013 και μέχρι σήμερα η χώρα έχει χορηγήσει βίζα σε 1.864 ξένους επενδυτές, αποκομίζοντας 6,6 δισ. ευρώ. Σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται τα μέλη των οικογενειών τους. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση επιδιώκει με τα νέα κριτήρια να θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερες διαδικασίες. Την περίοδο 2016-2019 το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» στην Κύπρο συνεισέφερε το 1,2% της συνολικής ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

Αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχα προγράμματα «χρυσής βίζας» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαθέτουν η Μάλτα και η Βουλγαρία, ενώ 20 χώρες-μέλη χορηγούν άδειες παραμονής βάσει ειδικών κριτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή