Οι Αγώνες στο Ρίο δεν τελείωσαν ακόμη…

Οι Αγώνες στο Ρίο δεν τελείωσαν ακόμη…

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα ολόκληρους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βραζιλία, η οργανωτική επιτροπή του Ρίο 2016 συνεχίζει να λειτουργεί και να μετράει αγωγές εις βάρος της και χρέη που φαίνεται να είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι εθεωρείτο έως πρόσφατα. Με βάση τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του 2016, οπότε θα ανέμενε κανείς να ολοκληρώσει την παρουσία της η οργανωτική επιτροπή, τα χρέη της ανέρχονταν στα 120 εκατομμύρια ρεάλ, ή 28 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βραζιλιάνικης εφημερίδας Jornal Noroeste προ μερικών ημερών, τα χρέη στην πραγματικότητα αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων οφείλεται σε προμηθευτές όπως η εταιρεία GL Events, που συμμετείχε στην ανέγερση ορισμένων από τις προσωρινές κατασκευές για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών του 2016. Μεταξύ των πιστωτών της διοργανώτριας επιτροπής είναι και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας, στην οποία σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οφείλονται περί τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, εις βάρος της οργανωτικής επιτροπής εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις αποζημίωσης, εξαιτίας των οποίων είναι υποχρεωμένη να διατηρηθεί σε λειτουργία και η επιτροπή, απασχολώντας ακόμη επτά άτομα. Την ταλανίζουν εργατικές υποθέσεις, με απλήρωτους εργάτες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς και ανοικτές υποθέσεις με την επιστροφή των αθλητικών εγκαταστάσεων στους δικαιούχους (σχετικά με νομικές και οικονομικές λεπτομέρειες των διαδικασιών) και την απόδοση εσόδων από τις πωλήσεις εισιτηρίων των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών.

Συγκεκριμένα, κατά το βραζιλιάνικο δημοσίευμα, εκκρεμεί η εκδίκαση 258 υποθέσεων αστικού δικαίου και 325 υποθέσεων εργατικού δικαίου εις βάρος της οργανωτικής επιτροπής, που αναμένεται στις περισσότερες των περιπτώσεων να διογκώσουν περαιτέρω τα χρέη της όταν εκδοθούν οι αποφάσεις.

Προ των διογκούμενων χρεών, λοιπόν, η επιτροπή έχει επανειλημμένως ζητήσει τη βοήθεια της βραζιλιάνικης κυβέρνησης μήπως και καταφέρει να εξισορροπήσει τα οικονομικά της. Επίσης έσπευσε το 2017 να ζητήσει οικονομική στήριξη και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως η τελευταία αρνήθηκε, ίσως και λόγω του σκάνδαλου που ξέσπασε αργότερα εκείνη τη χρονιά σχετικά με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Κάρλος Αρθουρ Νούζμαν. Ο Βραζιλιάνος παράγοντας, που ήταν και επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης και μέλος της ΔΟΕ, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 κατηγορούμενος από τις Αρχές της Βραζιλίας για δωροδοκία άλλων μελών της ΔΟΕ ώστε το 2009 το Ρίο να αναλάβει τη διοργάνωση των Αγώνων του 2016. Εκτοτε τα στοιχεία που έχουν προκύψει δεν αφήνουν αμφιβολία περί χρήσης μέρους των πόρων της επιτροπής διεκδίκησης –που αμέσως μετά μετετράπη στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων– για την εξαγορά ψήφων.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές της Γαλλίας και της Βραζιλίας, στην υπόθεση Νούζμαν ενέχεται ο πρώην πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF), Λαμίν Ντιάκ, που στην ανάθεση τόσο στο Ρίο 2016 όσο και στο Τόκιο 2020 φέρεται να είχε λάβει χρήματα από τους επιτυχόντες διεκδικητές προκειμένου να επηρεάσει τις πολυάριθμες αφρικανικές ψήφους.

Ο τότε δήμαρχος του Ρίο, Ετζουάρτζο Πάες, ισχυρίστηκε πέρυσι ότι δεν έμειναν χρέη στην πόλη της Βραζιλίας από τη φιλοξενία των Αγώνων. Βεβαίως και ο κ. Πάες βαρύνεται από κατηγορίες περί διαφθοράς: Εχει κατηγορηθεί ότι έλαβε μίζα 5 εκατ. δολαρίων σχετικά με τα ολυμπιακά έργα στο Ρίο, ενώ εσχάτως του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για ύποπτες οικονομικές διαδικασίες περί των μέτρων ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Πάπα το 2013, σχετικά με τις οποίες τού επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η φιλοξενία των Αγώνων αύξησε το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης κατά 875 ευρώ. Προφανώς κάτι δεν έχει λειτουργήσει σωστά με την πραγματική απόδοση των εσόδων σε όσους τα δικαιούνται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή