ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Αγορά για όλους η Στοά Μοδιάνο

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Στην εξωραϊσμένη σκεπαστή αγορά θα δημιουργηθεί ένα νέο ξύλινο επίπεδο μεταξύ των καταστημάτων του ισογείου και της οροφής που θα εξυπηρετεί τη διέλευση των επισκεπτών, πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις, δίνοντας πιο ανθρωποκεντρικό στίγμα σε έναν χώρο εμπορίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προχωράει η αποκατάσταση και ανάδειξη της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη μετά την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Sparch των Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου, με τη συνδρομή της Κλεοπάτρας Θεολογίδου στην αποκατάσταση μνημείων, συνδυάζει τη διατήρηση της ατμόσφαιρας της ιστορικής αγοράς τροφίμων που έχει εγγραφεί στη συλλογική μνήμη της πόλης και στην ανάδειξη μιας νέας, περισσότερο ανθρωποκεντρικής, λειτουργίας. «Θέλουμε να επαναφέρουμε την αίγλη της αγοράς, την ατμόσφαιρα Ανατολής με την τάξη της Δύσης, δημιουργώντας επίσης ένα νέο χώρο που θα φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εμπορικές δραστηριότητες», λέει στην «Κ» η κ. Παπανικολάου.

Η πιο ορατή παρέμβαση θα είναι η δημιουργία ενός καινούργιου επιπέδου πάνω από τα δώματα των καταστημάτων. Ενα από τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, εμβαδού 2.500 τ.μ., είναι το μεγάλο ύψος της κατασκευής –περίπου 15 μέτρα– και το χαμηλό ύψος των καταστημάτων που φιλοξενεί. Μεταξύ του δώματος των καταστημάτων και της εντυπωσιακής οροφής υπάρχει μια απόσταση περίπου 8 μέτρων, ικανή να φιλοξενήσει ένα νέο ξύλινο (deck) δάπεδο που θα ενώνει τις πλευρές του κτιρίου με ενδιάμεσα ανοίγματα για να μην κρύβονται το φυσικό φως και τα μεταλλικά στοιχεία της οροφής από το ισόγειο. «Θα είναι ένας χώρος συναντήσεων, διέλευσης, ίσως παρουσιάσεων βιβλίων ή άλλων οργανωμένων και μη δραστηριοτήτων ώστε να μην είναι μόνο ένα πέρασμα για να κάνει κάποιος τις αγορές του», μας λέει η κ. Παπανικολάου.

Η Αγορά Μοδιάνο κατασκευάστηκε μεταξύ 1922-25 από τον μηχανικό Ελί Μοδιάνο ως αγορά τροφίμων και ενώνει δύο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, τις οδούς Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου. Αρχιτεκτονικά συνδυάζει τον τύπο της βασιλικής με εκλεκτικιστικά στοιχεία, ενώ οι προσόψεις με τους δύο πυργίσκους διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα για τον φυσικό φωτισμό και αερισμό των εσωτερικών διαδρόμων. Από την ίδρυσή της φιλοξένησε τα πιο ονομαστά καταστήματα της Θεσσαλονίκης με ποιοτικά προϊόντα, αλλά τα τελευταία χρόνια η λειτουργία της εκφυλίστηκε. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ήταν προβληματικές, ενώ το κτίριο δεν είχε συντηρηθεί επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Το μεγαλύτερο ιδιοκτησιακό ποσοστό της αγοράς ανήκει στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» που έχει αναλάβει και το κόστος της ανάπλασης και δημιουργήθηκε μετά τη μεταβίβασή της από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία One Outlet (Ομιλος Φάις και Νotos Com) το 2017.

Στις αφανείς και κοστοβόρες εργασίες εντάσσονται η στήριξη και ενίσχυση του κτιρίου και η εξυγίανση του υπογείου για χρήση αποθηκών από τα καταστήματα. Οι αυθαίρετες προσθήκες θα απομακρυνθούν και το κτίριο θα γίνει προσβάσιμο με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Η έγκριση του ΥΠΠΟ ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση οικοδομικής άδειας ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες και να επαναλειτουργήσει η Μοδιάνο κυρίως ως αγορά τροφίμων. Μεταξύ άλλων, οι όροι που ετέθησαν από το υπουργείο Πολιτισμού είναι να μην αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα αλλά σκαμπό στους διαδρόμους του ισογείου, οι χώροι στο πατάρι να παραμείνουν κοινόχρηστοι και να μην τοποθετηθούν πάνινες τέντες στα καταστήματα των προσόψεων, αν και αυτό θα είναι δύσκολο για όσους εμπορεύονται ευπαθή τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, η ανάδειξη της αγοράς θα δώσει νέα πνοή σε ένα ιστορικό κομμάτι του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ