Δύσκολα προσελκύουν κεφάλαια επενδυτών οι επιχειρήσεις

Δύσκολα προσελκύουν κεφάλαια επενδυτών οι επιχειρήσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουν τις χαμηλές πτήσεις οι επενδύσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αν και πέρυσι ήταν αυξημένες σε σχέση με εκείνες του 2017, εντούτοις, σύμφωνα με την PwC, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά την πανθομολογούμενη μείωση των αξιών, αδυνατούν να ελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Η μελέτη με τίτλο «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων στην Ελλάδα 2018» που παρουσίασε χθες η PwC δείχνει ότι πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν 5,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2017 και στην αύξηση αυτή συνέβαλαν καθοριστικά οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ) οι οποίες πέρυσι υπερδιπλασιάστηκαν. Από συναλλαγές ύψους 1,9 δισ. ευρώ πρόπερσι, το 2018 ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ.

Σε αντίθεση όμως με τις συμφωνίες Ε&Σ, πέρυσι σημειώθηκε μεγάλη μείωση των ομολογιακών εκδόσεων όπως και στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα πέρυσι σημειώθηκαν τέσσερις ομολογιακές εκδόσεις, με πιο σημαντική εκείνη του ΟΤΕ (400 εκατ. ευρώ). Από τις εκδόσεις αυτές αντλήθηκαν 635 εκατ. ευρώ έναντι 1,87 δισ. ευρώ που είχαν αντλήσει οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω εννέα ομολογιακών εκδόσεων το 2017.

Ακόμη, μείωση κατά 26% παρουσίασαν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα έσοδα από ρευστοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων ανήλθαν σε 1,0 δισ. ευρώ, αντί 2,8 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος και 1,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2017. Η απόκλιση του στόχου στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων πέρυσι αποδίδεται στην καθυστέρηση μεγάλων συμφωνιών όπως του ΔΑΑ (500 εκατ. ευρώ), του Ελληνικού (300 εκατ. ευρώ), της ΔΕΠΑ (500 εκατ. ευρώ) και των ΕΛΠΕ (500 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Ανδρέου, επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος της PwC, Κυριάκο Ανδρέου, η παραπάνω πορεία είναι αποτέλεσμα της αναιμικής ανάπτυξης που συντελείται στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να είναι και χαμηλότερη του 2%. Σύμφωνα με την PwC η πορεία αυτή της ελληνικής οικονομίας γίνεται μέσα σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο χαμηλής επικινδυνότητας, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει μεγάλες αποπληρωμές δανείων, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (μέχρι το 2022). Ωστόσο πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον δομικών αδυναμιών του κράτους, αλλά και του τραπεζικού συστήματος, να βοηθήσει την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τις Ε&Σ, τα στελέχη της PwC τις χαρακτήρισαν ενθαρρυντικές. Αν και ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών (0,8 δισ. ευρώ) χαρακτηρίζεται «υποχρεωτικό», εντούτοις, όπως σημείωναν φέτος, υπήρχαν περισσότερες Ε&Σ που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Ως «υποχρεωτικές» συναλλαγές χαρακτηρίζονται κυρίως εκείνες που γίνονται στο πλαίσιο αποεπένδυσης των συστημικών τραπεζών της χώρας.

Για το 2019, σύμφωνα με την PwC υπάρχουν έτοιμες για υλοποίηση συναλλαγές Ε&Σ ύψους 2,0 δισ. ευρώ και αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Στις Ε&Σ, κυρίαρχη θέση φαίνεται να λαμβάνει η ναυτιλία, η οποία όμως δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Για παράδειγμα φέτος κυρίαρχη θέση θα έχει η συγχώνευση της Capital Product Tankers με την DSS Holdings, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι η μεγαλύτερη συναλλαγή που υλοποιήθηκε ήταν εκείνη της απορρόφησης της Poseidon Containers από την Global Ship Lease, ύψους 690 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων κυρίαρχο ρόλο φέτος θα έχει ο ΔΑΑ (1,6 δισ. ευρώ) και τα ΕΛΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή