Ματιές στον κόσμο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φρανκ Γκέρι αλλάζει το Λος Αντζελες

Στις 28 Φεβρουαρίου,  ο διάσημος Καναδός αρχιτέκτων Φρανκ Γκέρι συμπληρώνει το 90ό έτος της ζωής του. Και βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο καμπής ώστε να ηγείται σχεδιαστικά της αναμόρφωσης του Λος Αντζελες. Εκεί, σε αυτήν τη μεγάλη και αχανή πόλη, όπου γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν συνεκτικοί ιστοί και να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη από το 2007, το μεγάλο πρόγραμμα της Γκραντ Αβενιου. Με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, λόγω της οικονομικής ύφεσης μετά το 2008, το πρότζεκτ προχώρησε τμηματικά και μόλις προ ολίγων ημερών μπήκε και πάλι σε τροχιά. Η κήρυξη της νέας εποχής και της τελικής φάσης του Grand Avenue Project ήταν ένα από τα γεγονότα αυτού του μήνα, που έφερε και πάλι στο Λος Αντζελες τον Φρανκ Γκέρι. Στο Λος Αντζελες υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια (2003) ένα από τα πλέον προβεβλημένα έργα του Φρανκ Γκέρι, το «Μέγαρο Μουσικής» της πόλης, το Disney Concert Hall, που και αυτό είχε συμβάλει στη νέα εικόνα της πόλης. Η αναμόρφωση που ευαγγελίζεται το πρόγραμμα Γκραντ Αβενιου είναι κοινή απόφαση της δημοτικής αρχής και της πολιτείας της Καλιφόρνιας και ήδη το πρώτο μεγάλο έργο, που είναι κεντρικό στη φιλοσοφία του προγράμματος, το Πάρκο Γκραντ, έχει παραδοθεί στο κοινό από το 2012. Λίγο αργότερα, το φθινόπωρο του 2014, παραδόθηκε ένας πύργος πολυτελών κατοικιών με 19 ορόφους. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ονομασία The Broad, παραδόθηκε το 2015 και βρίσκεται ανάμεσα στο συναυλιακό κέντρο Ντίσνεϊ και τον πύργο κατοικιών. Αυτή την περίοδο το πρόγραμμα εισέρχεται στην τελική φάση του, που προβλέπει την ανέγερση δύο ουρανοξυστών. Ο ένας θα είναι αποκλειστικά κατοικίες και θα έχει 39 ορόφους και ο άλλος θα είναι συνδυασμός διαμερισμάτων και ξενοδοχείου (εκεί θα ανοίξει νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας Equinox). Τα κτίρια, σχεδιασμένα από τον Φρανκ Γκέρι, θα παραδοθούν στα τέλη του 2022. Το ενδιαφέρον σε όλη αυτή την αστική ανάπλαση είναι ότι συμβαίνει στην καρδιά της πόλης με κεντρικό σημείο της όλης φιλοσοφίας το μεγάλο πάρκο, που περιλαμβάνει αλέες, πυκνή δενδροφύτευση, κρήνες, άπλετο φωτισμό, πάγκους και κιόσκια. Ο βασικός στόχος είναι να παρακινεί τους πολίτες να έρθουν να περπατήσουν, να τρέξουν ή να κάνουν ποδήλατο.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Δοξάζοντας τον Ρέμπραντ

Ματιές στον κόσμο-1

Οι ετοιμασίες για τη μεγάλη έκθεση με έργα Ρέμπραντ (1606-1669) στο Rijksmuseum του Αμστερνταμ εντάσσονται και αυτές στο χρονικό των επετειακών εκδηλώσεων. Το Ετος Ρέμπραντ εκτυλίσσεται στη διάρκεια του 2019, αλλά άρχισε με προεόρτια το 2018 και θα συνεχιστεί το 2020. Το Rijksmuseum παρουσιάζει μια έκθεση με όλα τα έργα του Ρέμπραντ που έχει στις συλλογές του, ζωγραφική και σχέδια, συντελώντας σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός μεγάλου διαμετρήματος.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Ιλια Ρέπιν

Ματιές στον κόσμο-2

Τα συνεργεία του Κρατικού Μουσείου της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη εργάζονται πυρετωδώς για την οργάνωση της μεγάλης έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο Ιλια Ρέπιν, με αφορμή την επέτειο των 175 χρόνων από τη γέννησή του. Ο Ρέπιν είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ζωγράφους της προεπαναστατικής Ρωσίας και πολλά από τα έργα του φυλάσσονται στο Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας.

ΒΙΕΝΝΗ

Γιατρός δεινοσαύρων

Ματιές στον κόσμο-3

Τα λείψανα  ενός Πλατεόσαυρου, ηλικίας άνω των 210 εκατομμυρίων ετών, βρίσκονται απλωμένα στον πάγκο των συντηρητών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας έχει φθάσει ο σκελετός ενός δεινόσαυρου από το Μουσείο Δεινοσαύρων Frick της Ελβετίας προκειμένου να υποστεί συντήρηση και να εκτεθεί αναστηλωμένος σαν ένας «καθεδρικός ναός» της Φύσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, αργότερα στη διάρκεια του έτους. 

ΜΟΣΧΑ

Μία βότκα την ημέρα…

Ματιές στον κόσμο-4

Οι επισκέπτες  στο Μουσείο της Βότκας στη Μόσχα δείχνει να απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Το μουσείο άρχισε να λειτουργεί το 2001 και έκτοτε είναι προσφιλής προορισμός για τους τουρίστες. Νέες φωτογραφίες διοχετεύτηκαν από τα διεθνή πρακτορεία. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν 600 διαφορετικά είδη βότκας με συνταγές από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, αφίσες, φωτογραφίες και πλήθος τεκμηρίων που μαρτυρούν μια δια-δρομή 500 ετών. 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο ιμπρεσιονιστής Χοακίν Σορόγια

Ματιές στον κόσμο-5

Ο πιο διάσημος ζωγράφος της ισπανικής μπελ επόκ, αγαπητός έως σήμερα, ήταν ο Χοακίν Σορόγια (1863-1923), τα έργα του οποίου ανήκουν στον ιμπρεσιονισμό και χαρακτηρίζονται από συναισθηματισμό και καλαισθησία. Στη Μαδρίτη, υπάρχει το Μουσείο Χοακίν Σορόγια, που πριν από λίγες ημέρες άρχισε να παρουσιάζει τη νέα θεματική έκθεση με τίτλο «Ο Σορόγια σε μικρή κλίμακα». Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει 227 έργα έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή