Το Κονκλάβιο (15/02/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν μυθιστόρημα

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ οπαδοί του μινιμαλισμού. Το αναφέρω επειδή εντέλει το ψηφοδέλτιο με τις προτάσεις για τα αναθεωρητέα άρθρα πάνω στο οποίο έγινε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή ήταν μόλις… 12 σελίδες. Πολιτευτής σχολίασε ότι αυτό δεν ήταν ψηφοδέλτιο, αλλά το… «Μυθιστόρημα των Τεσσάρων». Θυμίζω ότι το «Μυθιστόρημα των Τεσσάρων» της γενιάς του ’30 (Τερζάκης, Μυριβήλης, Βενέζης, Καραγάτσης) δημοσιεύθηκε το 1958 σε οκτώ εβδομαδιαίες συνέχειες. Δεν φαντάζομαι να «μπερδεύτηκαν» κάποιοι από το μακροσκελές κείμενο και γι’ αυτό να μη μέτρησαν σωστά για το άρθρο 3.1…

Εκκλησιαστικές επιπτώσεις

Σαν μυθιστόρημα, πάντως, ενδέχεται να εξελιχθούν οι συνέπειες από ενδεχόμενη καταψήφιση σε ένα μήνα του άρθρου 3.1. Πηγή μου μυημένη στα εκκλησιαστικά εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα έχει και σημαντικές ενδοεκκλησιαστικές επιπτώσεις, καθώς θεωρεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα βγει ενισχυμένο αν το άρθρο απορριφθεί. Αυτό επειδή πρωτοστάτησε στον σχετικό αγώνα, σε αντίθεση με την Αρχιεπισκοπή που το κράτησε χαμηλά. Προσδεθείτε ν’ απογειωθούμε.

Κουίζ

Ποιος/ποια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξ αυτών που καταψήφισαν χθες το άρθρο 3.1 συζητεί εσχάτως την πιθανότητα να κατέβει υποψήφιος/α με το ΚΙΝΑΛ;

Προσωπολατρία

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Το λέω γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης στη μεταμεσονύκτια συνέντευξη που παραχώρησε (ΑΝΤ1) εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία για τις επιδόσεις του Ποταμιού στις ευρωεκλογές. Επειδή, όπως είπε, το Ποτάμι είναι το μόνο πραγματικά φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Μένει να φανεί. Πάντως, ακούω ότι στα γενέθλια του Ποταμιού στις 26 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί και μέρος της ευρωλίστας. Οχι, δεν θα είναι πλούσιοι και διάσημοι. Στο μεταξύ, στη Σεβαστουπόλεως θέλουν να βγάλουν μπροστά επικοινωνιακά νέα πρόσωπα που θα ταυτιστούν με το Ποτάμι. Για όποιον είχε την παραμικρή αμφιβολία για την προσωπολατρία του Ποταμιού.

In memoriam

Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ειρωνεία της ζωής, δεδομένης της χθεσινής μέρας. Αλλά ήταν αυτή που είχε επιλεγεί από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Παπαδημητρίου και της επιστημονικής και πολιτικής προσφοράς του που έγινε χθες στην αίθουσα της Γερουσίας. Εχω την εντύπωση ότι ο εκλιπών συνταγματολόγος, ο οποίος ασχολήθηκε με τα πιο κρίσιμα και νεωτερικά κεφάλαια του Συνταγματικού Δικαίου –μεταξύ άλλων και του Κυπριακού Συντάγματος– ενώ μετείχε στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης της περιόδου 1996-2001, θα θλιβόταν βαθύτατα από τον σημερινό ευτελισμό της διαδικασίας. Προς τιμήν του Παπαδημητρίου στην κατάμεστη Γερουσία, όπου χρειάστηκε να μεταφέρουν επιπλέον καρέκλες για να καθίσουν όσοι στέκονταν όρθιοι, μίλησαν ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Κώστας Μενουδάκος και ο Μιχάλης Πικραμμένος. Παρών φυσικά ο Κώστας Σημίτης, στενός συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο Παπαδημητρίου.

Ανοίγματα

Σας είχα πει την Κυριακή ότι δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε ως βασικό ομιλητή στη νέα παρουσίαση του βιβλίου του «Μεταρρυθμίσεων ανάβασις: Ευρωπαίοι εκ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως» τον Νίκο Δένδια. Ε λοιπόν, δεν θα είναι ο μόνος πιο… κεντρογενής που θα μιλήσει στην παρουσίαση η οποία θα γίνει στις 4 Μαρτίου στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Θα μιλήσουν ακόμα ο Πάνος Τσακλόγλου και ο Χρήστος Χωμενίδης. Οι τελευταίοι ομιλητές, οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Ν.Δ., μου θυμίζουν το παράλληλο πρόγραμμα και πάνελ του συνεδρίου της Ν.Δ. Δηλαδή άνοιγμα στο Κέντρο.

Βαλίτσες για Μόσχα

Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν βρισκόταν το κατάλληλο τάιμινγκ. Ηταν και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και η συζήτηση και η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών που δεν βοήθησαν. Το αναφέρω διότι πληροφορούμαι ότι αρχικά οι Ρώσοι είχαν προτείνει ως επικρατέστερη ημερομηνία τις αρχές Φεβρουαρίου, κάτι που δεν έγινε δεκτό για ευνόητους λόγους. Αναφέρομαι στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, η οποία πληροφορούμαι ότι έχει «κλειδώσει» για τις 27 και 28 Φεβρουαρίου. Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρόεδρο της Δούμας και όχι μόνο. Θα τον συνοδεύσουν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο διπλωματικός του σύμβουλος Κώστας Αλεξανδρής. Για να δούμε τι θα δούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή