Οπως όλα δείχνουν, τίποτε δεν είναι…

Οπως όλα δείχνουν, τίποτε δεν είναι…

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδίωξη της πλειοψηφίας να υποχρεώσει την επόμενη Βουλή να ψηφίσει «υπό όρους», τους οποίους θα θέσει η παρούσα Βουλή, είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική. Είναι αλήθεια πως εξαρχής ο κ. Τσίπρας είχε ονειρευτεί ότι το βαμμένο κόκκινο κτίριο της Βουλής (σε εκείνη την αξέχαστη βραδιά αφιερωμένη στην αλλαγή της συνταγματικής τάξης) θα μετατραπεί σε χώρο συζητήσεων του νέου καθεστώτος. Ετσι είχε καταλάβει τις φαντασιώσεις του κ. Κατρούγκαλου περί «συντακτικής εθνοσυνέλευσης».

Πέρασε ο καιρός, έγινε ό,τι έγινε, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη συνταγματική πραγματικότητα και να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 110. Ελα όμως που δεν εξυπηρετούνται τα επικοινωνιακά τεχνάσματα! Πώς θα φανεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση έχει «προοδευτικό πρόσημο»; Πώς θα γίνει «προς την κατεύθυνση» που θα δείξει ο ίδιος; Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας ότι αν κάτι πρέπει να αποφεύγεται στο Σύνταγμα, είναι να του περάσεις μια μπογιά. Γιατί αν θέλεις να βάλεις την ιδεολογική-κομματική σου σφραγίδα, αν θέλεις να μαντρώσεις μια συγκυριακή πλειοψηφία, αυτό που τελικά επιδιώκεις είναι να προσπαθείς να περιορίσεις τους ορίζοντες της γνώσης, την εξέλιξη των κοινωνιών, τις τάσεις κάθε νέας γενιάς, την εναλλαγή των πλειοψηφιών, τελικά. Γι’ αυτό δεν θέλει να κατανοήσει ότι μεταξύ αυτής της Βουλής και της επόμενης το Σύνταγμα ζητεί τη μεσολάβηση των πολιτών. Αυτοί, με την ψήφο τους, κινούνται «προς την κατεύθυνση» που κρίνουν κατάλληλη, ανοικτή στις ευκαιρίες, αυστηρή στις αδυναμίες του κράτους. Η λαϊκή πεποίθηση είναι αυτή που δίνει την εντολή στην επόμενη Βουλή να ψηφίσει τελικά τις διατάξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε συνταγματικές πεποιθήσεις που στερεώνουν την ανοικτή κοινωνία και τη θέσπιση μιας πολιτείας ευκαιριών. Μίλαγε όμως σε ώτα ερμητικά κλειστά προς τις φιλελεύθερες αντιλήψεις. Φάνηκε η διαφορά όταν εγγυήθηκε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. θα ψηφίσουν, στην επόμενη Βουλή, κατά συνείδηση και χωρίς κομματική πειθαρχία για να ζητήσει το ίδιο από τη σημερινή πλειοψηφία: «Το ζητώ, αν όχι από εσάς, από τους βουλευτές σας· ελάτε να ψηφίσουμε, τουλάχιστον, την αναθεώρηση του άρθρου 16 (ΑΕΙ) και του άρθρου 24 (περιβάλλον). Ας το κάνουμε τουλάχιστον με 151 βουλευτές. Μη στερήσετε από την επόμενη Βουλή τη δυνατότητα να αποφασίσει για την αναθεώρηση αυτών των άρθρων και να πάμε δέκα χρόνια πίσω».

Κρίμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας αγνόησε την έκκληση. Θέλει να ελέγχει τα πάντα. Θέλει ένα καθεστώς κεντρικής κατεύθυνσης της κοινωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι φιλελεύθερος. Ούτε αριστερός ούτε τίποτε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή