Μείωση 4,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωζώνη

Μείωση 4,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωζώνη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία δυσοίωνη είδηση συμπληρώνει από χθες την εικόνα μιας Ευρωζώνης σε επιβράδυνση, και πρόκειται για την πτώση που σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο για πέμπτο συναπτό μήνα. Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει περιέλθει σε στασιμότητα και φλερτάρει με την ύφεση, η Ιταλία διολισθαίνει σε τεχνική ύφεση, η αβεβαιότητα περιβάλλει την Ισπανία ενόψει πρόωρων εκλογών και η Βρετανία φαίνεται να οδεύει προς ένα σκληρό Brexit. Αφορά, άλλωστε, τον ίδιο μήνα που η ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυτοκινήτων περιορίστηκαν στο 1,23 εκατ. σημειώνοντας πτώση 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η πτώση γενικεύθηκε σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, στην Ισπανία, που οδεύει προς πρόωρες εκλογές μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης, κατεγράφη η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων που ήταν 8%.

Ακολουθεί η Ιταλία με πτώση 7,5%. Εχουν, έτσι, πληγεί η Audi και η Porsche, δύο από τα πλέον κερδοφόρα σήματα της Volkswagen, καθώς κατέγραψαν διψήφια μείωση των πωλήσεών τους.

Κι ενώ η Volkswagen αντιμετωπίζει ακόμη τις συνέπειες του σκανδάλου των ρύπων, στο σύνολό του ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας επιβαρύνεται περαιτέρω από την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.

Στην αρχή της εβδομάδας η Renault προειδοποίησε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους και τις προβλέψεις της για κέρδη σε περίπτωση σκληρού Brexit. Τις ίδιες ημέρες η Ford Motor Co. προέβλεψε πως ένα σκληρό Brexit θα είναι «καταστρεπτικό» για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και τις μονάδες παραγωγής του.

Στους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες προστίθεται η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να αλλάξει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το κατά πόσον αποτελούν οι εισαγωγές αυτοκινήτων κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της έρευνας, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα εισηγηθεί στον πρόεδρο Τραμπ μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι εξελίξεις θα συμπέσουν με τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για την αγορά αυτοκινήτων στην Κίνα.

Μέχρι στιγμής σημειώνεται κάμψη στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, με εξαίρεση, όμως, τον κλάδο των αυτοκινήτων πολυτελείας και των λεγόμενων οχημάτων ελεύθερου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή