«Χρειάζεται μεταρρυθμιστική ατζέντα»

«Χρειάζεται μεταρρυθμιστική ατζέντα»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση «γοητεία» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μόναχο με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, καθώς η συμμετοχή του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αποτέλεσε την αφορμή για την οικοδόμηση μιας καλής σχέσης με τη διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, αλλά και για την παρουσίαση του προγράμματός του και πώς αυτό θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και θα προσελκύσει επενδύσεις σε εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων και επενδυτικών fund που μετείχαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας.

«Είναι ζήτημα αλληλεγγύης να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε να κάνει τα επόμενα βήματα. Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο ΕΛΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές». Η αποστροφή αυτή της πιθανής επόμενης καγκελαρίου κατά την πρώτη συνάντησή της με τον κ. Μητσοτάκη, στο περιθώριο του ευρωπαϊκού σκέλους της Διάσκεψης του Μονάχου το βράδυ της Πέμπτης, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν βασικός ομιλητής μαζί με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, «διαβάζεται» από τη Ν.Δ. ως έκφραση στήριξης στην επόμενη κυβέρνηση. Και, πάντως, ως παραδοχή ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εν αναμονή πρωθυπουργός. Πηγές της Ν.Δ. μιλούσαν για καλή χημεία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στην κ. Κάρενμπαουερ, τόσο στην τετ α τετ συνάντηση, όσο και στο δείπνο του ευρωπαϊκού σκέλους της διάσκεψης, όπου κάθονταν δίπλα και συζητούσαν για δύο ώρες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήρε το όραμα της κ. Κάρενμπαουερ το οποίο, όπως είπε, «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά», ενώ κατά την ομιλία του στο δείπνο, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην εποχή του «μετα-λαϊκισμού» και συνέδεσε το πολιτικό αφήγημα στην Ελλάδα με αυτό στην Ευρώπη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος της, όχι μόνο επιτυγχάνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, αλλά επίσης συμμετέχοντας στην επόμενη φάση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, «ειδικά στα πεδία της άμυνας και της μετανάστευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με την Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ χθες το πρωί –λίγα 24ωρα αφότου συναντήθηκε στην Αθήνα με εκπροσώπους σημαντικών γερμανικών επιχειρήσεων και εταιρειών– παρουσίασε βασικές πτυχές του οικονομικού του σχεδίου σε εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, εταιρειών και fund που μετέχουν στη Διάσκεψη Ασφαλείας (μεταξύ αυτών οι Moore Capital και Hauck and Aufhauser).

Στο μέτωπο του ανασχηματισμού, πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν ότι η πολυδιαφημισμένη «διεύρυνση» του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε «σε δύο βοηθούς κηπουρούς του ΠΑΣΟΚ, προφανώς γιατί ακόμη ο Νίκος Μπίστης κατάλαβε το τέλος που πλησιάζει». Το μόνο ενδιαφέρον, πρόσθεταν, «είναι ότι ο πρωθυπουργός έκρινε ακατάλληλο τον εαυτό του ως υπουργό Εξωτερικών και έτσι έβαλε στο πόδι του τον “επιτυχημένο” Γιώργο Κατρούγκαλο».

Ευρωψηφοδέλτιο

Στην τελική ευθεία της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου βρίσκονται στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, ενώ δεν αποκλείεται κάποια από τα ονόματα των νέων υποψηφίων να ανακοινωθούν ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός από όσους έχουν ανακοινωθεί και είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Κατερίνα Μάρκου, καθώς και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, έχουν επίσης «κλειδώσει» ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης. Πρόκειται για πρόσωπα με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, ενώ αμφότεροι ήταν υποψήφιοι με το Ποτάμι τόσο στις ευρωεκλογές του 2014, όσο και στις εθνικές εκλογές του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή