Αλλαγές με άρωμα εκλογών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ανασχηματισμό που φέρνει πιο κοντά τις εκλογές στον Μάιο ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Μαξίμου Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τον πρωθυπουργό να προχωρεί σε διορθωτικές κινήσεις για να καλύψει κυρίως τις κενές θέσεις που υπήρχαν και όχι σε σαρωτικές αλλαγές, που θα σηματοδοτούσαν την πρόθεση να παρατείνει τον βίο της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε μόλις 6 αλλαγές. Συγκεκριμένα, όπως αναμενόταν, αναβαθμίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από αναπληρωτής σε υπουργό Εξωτερικών, με τον κ. Τσίπρα να «εγκαταλείπει» τα καθήκοντά του στο ΥΠΕΞ. Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίστηκε η κ. Σία Αναγνωστοπούλου. Παράλληλα, η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος «απελευθερώθηκαν» από τα υπουργικά τους καθήκοντα ώστε να αφοσιωθούν στις υποψηφιότητές τους, στον Δήμο Θεσσαλονίκης και Αθήνας αντίστοιχα. Ως εκ τούτου νέα υφυπουργός με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη ορίστηκε η μέχρι πρότινος διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, η κ. Ελευθερία Χατζηγεωργίου, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ενώ νέος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίστηκε ένας βουλευτής από τη νουβέλ βαγκ του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Πρεβέζης Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Οι «εκπλήξεις» ωστόσο ήταν στην αξιοποίηση δύο στελεχών που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ. Νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ορίστηκε ο Θάνος Μωραΐτης, ένα στέλεχος προερχόμενο από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, καθώς επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε δύο φορές χαρτοφυλάκιο υφυπουργού. Αρχικά από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011, όταν διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενώ τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Και νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ορίστηκε ο Αγγελος Τόλκας. Ο 40χρονος νομικός, πρώην βουλευτής Ημαθίας, είχε διετέλεσε υφυπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Προφανώς και η επιλογή των δύο προσώπων με τις συγκεκριμένες πολιτικές καταβολές έχει συγκεκριμένες πολιτικές προεκτάσεις: ο κ. Τσίπρας έστειλε ουσιαστικά μήνυμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη πως από τη στιγμή που δεν ανταποκρίνεται στο «κάλεσμα» για κοινό προοδευτικό μέτωπο, τότε θα επιχειρήσει να το φτιάξει μόνος του, παίρνοντας όσα στελέχη είναι πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί του. Το γεγονός μάλιστα πως οι κ. Μωραΐτης και Τόλκας ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα ενεργά μέλη του ΚΙΝΑΛ έχει τη δική του σημειολογία, καθώς θέλει να δείξει πως ο δίαυλος μεταξύ των δύο χώρων παραμένει ανοικτός ακόμα και δεν τον ανακόπτει η «αντιΣΥΡΙΖΑ» στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μωραΐτης, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε ανακοινώσει με επιστολή του πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές με το ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας παράλληλα «υπέρμαχος της δημιουργίας ενός προοδευτικού πόλου».

Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση του Αγγελου Τόλκα. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο ίδιος, πέρυσι στη ΔΕΘ τον προσέγγισαν οι κ. Οθωνας και Πρωτόπαπας και του μετέφεραν πρόταση της κ. Γεννηματά να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόταση που τελικά απεδέχθη, χωρίς όμως να προχωρήσει από πλευράς Χαρ. Τρικούπη, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκειά του και την παραίτησή του τον Οκτώβριο του 2019 από τη θέση του υπευθύνου Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών αναμένεται από Δευτέρα, άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Βράβευση

Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός πρόκειται να βραβευθεί μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ με το βραβείο Ewald von Kleist για την προσφορά τους στη διεθνή ειρήνη και στην ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή