Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/02/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση αποδόσεων ομολόγων λόγω Κερέ

Στο 3,816% υποχώρησε χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, όταν ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε πως είναι πιθανόν να προχωρήσει η Τράπεζα σε νέο γύρο φτηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οπως υπογράμμισε, η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη είναι χειρότερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, γι’ αυτό και η τράπεζα εξετάζει την προοπτική να χορηγήσει νέα φτηνά δάνεια.

Η προσδοκία που καλλιέργησαν οι δηλώσεις του στην αγορά οδήγησε σε υποχώρηση και τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων Πορτογαλίας και Ιταλίας. Αντιστράφηκε, έτσι, η άνοδος που είχαν σημειώσει νωρίτερα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας, όταν ο Κλάουντι Μπόργκι, μέλος της Λέγκας, γνωστός για τις θέσεις του κατά του ευρώ, δήλωσε πως η Ιταλία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. αν δεν αλλάξει τίποτε μετά τις ευρωεκλογές. Οι δηλώσεις Κερέ οδήγησαν επίσης σε άνοδο τις μετοχές των ευρωπαϊκών μετοχών.

Συνελήφθη ο Αλ. Αγούδημος για χρέη προς το Δημόσιο

Συνελήφθη από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ σε τυχαίο έλεγχο ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Αγούδημος για χρέη και εισφορές προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από αστυνομικές πηγές, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα στον οδηγό ενός αυτοκινήτου μάρκας Lada να σταματήσει για να πραγματοποιήσουν έλεγχο. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η ταυτότητα του οδηγού και οι καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν εις βάρος του λόγω των οφειλών που είχε προς το Δημόσιο. Μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Καθυστερεί το ενιαίο κέντρο είσπραξης οφειλών

Τελικά το περίφημο ενιαίο κέντρο είσπραξης οφειλών παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Το κέντρο αυτό θα εισέπραττε τα χρέη στην εφορία και στα ταμεία. Αλλά όπως φαίνεται, κάπου κολλάει. Κάποιοι δεν το θέλουν. Οπότε η φορολογική διοίκηση αποφάσισε να ενισχύσει τα δικά της κέντρα είσπραξης οφειλών. Το πρώτο Κέντρο Είσπραξης θα στηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Αττική μέσα στους επόμενους μήνες και το δεύτερο Κέντρο Είσπραξης θα στηθεί στη Θεσσαλονίκη και θα έχει την ίδια ακριβώς λειτουργία με εκείνο των Αθηνών.

Το 96% του «Υγεία» ελέγχει η Hellenic Healthcare

Ποσοστό 96,48% του συνολικού αριθμού των κοινών ονομαστικών μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου του νοσηλευτηρίου Υγεία, ελέγχει πλέον η Hellenic Healthcare, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης. Σημειώνεται ότι η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου 2018 και κατά την 14η Φεβρουαρίου 2019, το ως άνω δικαίωμα αφορά στην απόκτηση των υπολοίπων 10.749.122 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας. Συνολικά, ο νέος μέτοχος κατέχει πλέον 294.983.314 κοινές ονομαστικές μετοχές του Υγεία, τις οποίες απέκτησε στην τιμή των 0,95 ευρώ ανά μετοχή.

Νέα παράταση πήραν οι ΟΤΑ

Αλλη μια απόπειρα του υπουργείου Οικονομικών να μαζέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος όλα τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ναυάγησε –προσωρινά τουλάχιστον– την περασμένη Τρίτη, όταν σε σύσκεψη της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) και της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη αποφασίστηκε η αναβολή της εφαρμογής της σχετικής απόφασης του τελευταίου έως τις 30 Ιουνίου. Μαθαίνουμε –και δεν δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε– ότι ένας λόγος που επικαλέσθηκαν οι ΟΤΑ ήταν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προγραμματισμό των αναγκών τους σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να υπολογίσουν τι θα χρειαστούν (η απόφαση προβλέπει ότι μπορούν να κρατήσουν στις τράπεζες όσα τους χρειάζονται για ένα 15νθήμερο) και τι μπορούν να καταθέσουν στην κεντρική τράπεζα. Δεν είναι βεβαίως μόνο αυτός ο λόγος – κυρίως φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο των χρημάτων τους. Γεγονός είναι ότι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με παρότρυνση των θεσμών, από το 2013, δεν έχει ευδοκιμήσει ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή