Γενναία μάχη στα «δημοτικά μανάβικα»

Γενναία μάχη στα «δημοτικά μανάβικα»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες κυβερνήσεις όταν δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα στην οικονομία, επιχειρούν να την υποκαταστήσουν. Το τελευταίο παράδειγμα είναι οι χειρισμοί στο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια που η κυβέρνηση απέφυγε ν’ ακουμπήσει τα προηγούμενα χρόνια και παραμονή εκλογών προσπαθεί να το «διευθετήσει» χωρίς να προκαλεί πολιτικό κόστος.

Υπάρχει, όμως, και ένα πιο διασκεδαστικό –επειδή δεν μας αφορά- πρότυπο. Μετά τη σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ήρθε στη γειτονική χώρα η φυσική συνέπεια που είναι η άνοδος πληθωρισμού και φυσικά των τιμών στα τρόφιμα. Εκτός από τον κρύο καιρό, ήρθαν οι δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τέλη Μαρτίου, οπότε η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν σε προεκλογικές ομιλίες καταδίκαζε «τους κερδοσκόπους που σαν τσιμπούρια κόλλησαν στις πλάτες του λαού» και αποφάσισε να τους παραμερίσει. Οι δύο μεγάλοι μητροπολιτικοί δήμοι (Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα) δημιούργησαν «ρυθμιζόμενα σημεία πωλήσεων». Σε πλατείες και δρόμους, σε σκηνές και φορτηγά, σε 50 σημεία στην Πόλη και 30 στην Αγκυρα, δημοτικοί υπάλληλοι πωλούν φρούτα και λαχανικά στη μισή τιμή της αγοράς. Ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, σπανάκι και σαλάτες, διατίθενται τις μέρες αυτές στα «δημοτικά μανάβικα». Μετά την επιτυχία και τα ενθουσιώδη αλλά κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση διευρύνει την γκάμα προϊόντων με όσπρια, ενώ πωλήσεις φθηνών τροφίμων θα γίνονται από το «ηλεκτρονικό κατάστημα» του ταχυδρομείου που θα διανέμει τα τρόφιμα που παραγγέλλονται ηλεκτρονικά.

Τα προϊόντα προέρχονται από συνεταιρισμούς που χρηματοδοτούνται από την κρατική Αγροτική Τράπεζα αλλά οι πελάτες που έκαναν ουρές στα σημεία δεν μπορούν να αγοράσουν λαχανικά πάνω από τρία κιλά ο καθένας.

Η πρωτοβουλία προκάλεσε διαμαρτυρίες των εμπόρων που υποστηρίζουν ότι αν δεν επιβαρύνονταν με φόρους, τέλη αλλά και το κόστος προσωπικού που δεν έχουν τα «δημοτικά μανάβικα» θα μπορούσαν να πωλήσουν φθηνότερα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αφανείς κρατικές επιδοτήσεις μειώνουν το κόστος των προϊόντων αλλά το αποτέλεσμα θα φανεί (μετά τις εκλογές), είτε στα αποτελέσματα της Αγροτικής Τράπεζας είτε στον κρατικό προϋπολογισμό. Ορισμένοι παρατηρούν ότι μέρος από τα «φθηνά» προϊόντα προορίζονταν για εξαγωγές που δεν θα γίνουν…

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το κόστος παραγωγής λαχανικών τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε από 31,76% για τα καρότα έως και 64,39% για τις μελιτζάνες. Η αύξηση της τιμή του πετρελαίου, λιπασμάτων κι άλλων εξόδων των αγροτών έχει εκτοξεύσει τις τιμές. Οχι, φωνάζουν κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, φταίνε οι αισχροί τυχοδιώκτες που κερδοσκοπούν.

Ελυσαν με τη μέθοδο αυτή το πρόβλημα του πληθωρισμού; Φυσικά όχι. Την ερχόμενη Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, αρχίζει η εφαρμογή του νέου κρατικού τιμολογίου φαρμάκων. Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι κατά μέσον όρο οι τιμές αυξάνονται κατά 26,4%.

Τα «δημοτικά μανάβικα» που η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα επεκταθούν, σε όλη τη χώρα, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του τιμαρίθμου όταν το νόμισμα υποτιμήθηκε 25%. Μπορούν, όμως, να δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα για το κυβερνητικό κόμμα στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις επερχόμενες εκλογές. Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος. Οπως και στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή