Η υπερχρέωση της λογικής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην είναι γνωστός για το επιστημονικό του έργο, αλλά ο καθηγητής κ. Γιώργος Κατρούγκαλος θα μείνει στην ιστορία για τις φαεινές ιδέες του. Κάποιες από αυτές τις λούστηκε κυριολεκτικώς, όπως π.χ. την απίστευτη δικαιολόγηση των χουλιγκανισμών κατά υπουργών. Ενώ το 2014 έλεγε ότι «μόνο η κοινωνία βάζει το όριο της παραβατικότητας», όταν υβρίστηκε στην Καλαμάτα και στην Κομοτηνή μιλούσε για φασιστικά στοιχεία και την ανάγκη προάσπισης της Δημοκρατίας.

Τώρα, ο κ. Κατρούγκαλος, συνεπικουρούμενος από άλλους φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλυψε ότι η αλλαγή του άρθρου 16 μπορεί να οδηγήσει τα νοικοκυριά σε υπερχρέωση. Αν και υπάρχει πράγματι πρόβλημα με τον υπερδανεισμό των φοιτητών στις ΗΠΑ, όπου και τα δημόσια (πολιτειακά), και τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά, και τα ιδιωτικά ΑΕΙ χρεώνουν δίδακτρα, η θέση Κατρούγκαλου, Γαβρόγλου και Σία θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με τον γρύλο: θα δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια· αυτά θα έχουν δίδακτρα· όλοι θα θέλουν να φοιτήσουν εκεί αλλά δεν θα έχουν να πληρώσουν· αναγκαστικά θα στραφούν στις τράπεζες για δάνεια (ποιες τράπεζες, ποια δάνεια; Αλλά τέλος πάντων)· η δανειοδότηση θα αυξηθεί πολύ και τσουπ θα γίνουμε Αμερική με το 1,5 τρισ. δολ. δανεισμού των φοιτητών. Επομένως, ας τους αφήσουμε να σπουδάζουν «Μουσική τεχνολογία» στη Κεφαλονιά. Δεν θα βρουν δουλειά, αλλά δεν θα είναι υπερχρεωμένοι.

Οσοι πάλι έχουν λεφτά ή μπορούν να δανειοδοτηθούν, όπως οι γονείς των κ.κ. Κατρούγκαλου, Γαβρόγλου και Σία, δύνανται να στείλουν τα παιδιά τους σε μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και μην ακούσουμε τίποτε για υποτροφίες, διότι σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, «οι υποτροφίες είναι ΔΑΝΕΙΑ-απαιτητά» (Τwitter 14.2.2019).

Πολλοί θεωρούν σπατάλη χρόνου (και χώρου στις εφημερίδες) να ασχολούμαστε με τα καραγκιοζιλίκια του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έχουν δίκιο, τουλάχιστον με την «προσαρμοσμένη» στο σήμερα λογική του Γεωργίου Παπανδρέου: «Ποιος το είπε αυτό; Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει σημασία». Μόνο που τα καραγκιοζιλίκια πληρώνονται ακριβά και όχι από αυτούς. Πληρώνονται σε όρους υπανάπτυξης μιας χώρας που χρειάζεται λεφτά για να στηριχθεί η οικονομία της και στέλνει 115 εκατ. ετησίως για να σπουδάζουν τα παιδιά στο εξωτερικό (Ερευνα Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, «Καθημερινή» 16.5.2018). Σε δέκα χρόνια που θα ξανασυζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 αυτό το ποσό θα ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.

Να σημειώσουμε, δε, ότι από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερο των δημόσιων: 50,6% και 49,4%, αντιστοίχως. Και φαινόμενα υπερχρέωσης δεν παρατηρήθηκαν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή