Η φιλανθρωπία προϋποθέτει αξιολόγηση

Η φιλανθρωπία προϋποθέτει αξιολόγηση

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικεφαλής του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates στην Ινδία και μέχρι πρότινος μέλος της κεντρικής επιτρoπής της κεντρικής τράπεζας στη χώρα. O Νάτσικετ Μορ, βρέθηκε προ ολίγων ημερών στην Αθήνα ως προσκεκλημένος του ΙΟΒΕ. Βαθύς γνώστης των ζητημάτων αναπτυξιακής πολιτικής (development policy) και του ρόλου που μπορεί να παίξει η φιλανθρωπία, ο Μορ μίλησε στην «Κ» για τη δύσβατη πορεία της Ινδίας προς την ευημερία και για ευρύτερα ζητήματα.

– Πώς έχει αλλάξει το Ιδρυμα Gates τη φιλανθρωπία και τον τρόπο με τον οποίο μετριέται ο αντίκτυπός της;

– Το Ιδρυμα Gates χρηματοδοτεί νέες ιδέες και αναπτύσσει καινοτόμες συνεργασίες στα πεδία όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό καλό για τους περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Πιστεύουμε ότι η φιλανθρωπία μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, αναλαμβάνοντας ρίσκα και επιδιώκοντας την εφαρμογή νέων ιδεών που μπορούν να φέρουν μετασχηματιστικά αποτελέσματα. Εστιάζουμε ειδικά στην καινοτομία, στην εξεύρεση νέων λύσεων σε παλιά προβλήματα. Η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση είναι θεμελιώδους σημασίας για τη δουλειά που κάνουμε – μας βοηθάει να εντοπίζουμε κενά και «σημεία συμφόρησης», να δοκιμάζουμε λύσεις, να κατανοούμε τι λειτουργεί και τι όχι, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των πιο φτωχών. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε στενά με κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τοπικές κοινότητες, ώστε τα προγράμματά μας να αποκτούν την αναγκαία κλίμακα και να είναι βιώσιμα.

– Ποιες είναι οι συνέπειες των μέτρων καταστολής κατά της κοινωνίας των πολιτών που έχει λάβει η ινδική κυβέρνηση; Πόσο έχει επηρεαστεί από αυτά το Ιδρυμα;

– Το Ιδρυμα Gates υποστηρίζει τις προτεραιότητες στην πολιτική της υγείας και την αναπτυξιακή πολιτική των κυβερνήσεων των χωρών όπου δραστηριοποιείται. Ετσι και στην Ινδία, όπου μας ζητήθηκε από μία σειρά πολιτειακών κυβερνήσεων να συνεργαστούμε μαζί τους σε ποικίλα εγχειρήματα: στην υγεία, στη διατροφή, στην αποχέτευση, στην πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και στη γεωργία. Συνεχίζουμε να βλέπουμε ευκαιρίες στην Ινδία για γόνιμη συνεργασία με τις Αρχές.

– Δημιουργεί το μέγεθος του Ιδρύματος εντάσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου δραστηριοποιείται; Εχουν υπάρξει τέτοιες στην Ινδία;

– Το Ιδρυμα δεν έχει ούτε την επιθυμία ούτε τη δυνατότητα να επηρεάσει τη διαμόρφωση πολιτικής. Παρότι διαθέτει σημαντικούς πόρους, αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης διεθνώς. Στην Ινδία ειδικά, οι πόροι που διαθέτουμε είναι ένα απειροελάχιστο κλάσμα της δημόσιας χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση της Ινδίας είναι αυτόνομη και υπόκειται στους δικούς της νόμους και κανόνες. Οι Ινδοί ως λαός έχουμε απολύτως την ικανότητα να αποφασίσουμε από μόνοι μας τι μας συμφέρει και να δεχθούμε ή να απορρίψουμε συμβουλές, από όπου κι αν προέρχονται. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του Ιδρύματος στη χώρα, έχουμε υιοθετήσει μία προσέγγιση βασισμένη στη διαβούλευση τόσο με την κεντρική κυβέρνηση όσο και με τις πολιτειακές αρχές – καθοδηγούμενοι πάντα από τις δικές τους προτεραιότητες.

– Πόσο μπορούν να συμβάλουν οι ψηφιακές πληρωμές στην επέκταση της πρόσβασης των φτωχών σε τραπεζικές υπηρεσίες; Τι προγράμματα έχετε εφαρμόσει σε αυτήν την κατεύθυνση στην Ινδία;

– Είναι πεποίθησή μας ότι η φτώχεια και η ανισότητα των φύλων είναι βαθιά διασυνδεδεμένες και ότι προγράμματα οικονομικής ενδυνάμωσης, μεταξύ των οποίων και για την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, έχουν τεράστιες θετικές επιπτώσεις για την ισότητα των φύλων. Η προσέγγισή μας είναι να διευρύνουμε την πρόσβαση σε ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βοηθούν πραγματικά τους φτωχούς. Δεν μας ενδιαφέρει να καθιερώσουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή δίκτυο, αλλά να διευρύνουμε την πρόσβαση στην αγορά και να επιτρέψουμε στην αγορά να καθορίσει ποια προϊόντα και δίκτυα είναι τα πιο αποτελεσματικά. Οι κατάλληλες υποδομές πληρωμών με το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο και στρατηγικές ενεργοποίησης των καταναλωτών είναι κρίσιμες πτυχές αντιμετώπισης των αποκλεισμών στη χρηματο-οικονομία. Το Ιδρυμα Gates συνεργάζεται στον τομέα αυτό με την κυβέρνηση της Ινδίας. Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο για τη δημιουργία δημόσιων πλατφορμών ψηφιακών πληρωμών. Συλλέγουμε δεδομένα, πειραματιζόμαστε με τον σχεδιασμό των προϊόντων και με τις επικοινωνιακές στρατηγικές που θα μεγιστοποιήσουν τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών πληρωμών.

– Πόσο έχει προχωρήσει η Ινδία στον δρόμο προς την καθολική περίθαλψη; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια;

– Είναι ένα μεγάλο ταξίδι για κάθε χώρα. Η Ινδία αντιμετωπίζει επιπρόσθετες προκλήσεις: οι φόροι που συλλέγονται αποτελούν μόλις το 16% του ΑΕΠ, ενώ το 90% του εργατικού δυναμικού εργάζεται στον ανεπίσημο τομέα και άρα δεν συμβάλει στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 60% των δαπανών υγείας στην Ινδία το καταβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες από την τσέπη τους, σε υπηρεσίες που παρέχονται από έναν κατακερματισμένο ιδιωτικό τομέα. Με δεδομένα αυτά τα χαρακτηριστικά, η Ινδία ορθώς έχει θέσει ως προτεραιότητα την παροχή βασικών υπηρεσιών ελέγχου μεταδοτικών νοσημάτων, αλλά και την κάλυψη των ιατρικών αναγκών νέων μητέρων και των παιδιών τους. Σε αυτά τα μέτωπα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο. Για να επιτευχθούν οι ευρύτεροι στόχοι της καθολικής περίθαλψης, εξετάζονται προσεκτικά δομημένες ιδέες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επέκταση του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, η ανάπτυξη οργανισμών υγείας σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο που θα δράσουν ως αγοραστές υπηρεσιών υγείας και η αναβάθμιση του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος σε επίπεδο πολιτειών, ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή σε αυτό και να βελτιωθούν οι όροι αγοράς υπηρεσιών. Η Ινδία, επίσης, ενθαρρύνει την ανάπτυξη πολλαπλών μοντέλων πρωτοβάθμιας φροντίδας, ιδιωτικών και δημόσιων. Είμαι πεπεισμένος πως, παρότι θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, ο στόχος της καθολικής περίθαλψης θα επιτευχθεί. Το Ιδρυμα Gates παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές στις ινδικές αρχές στα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή