Χαρτογραφούν τις νάρκες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Χαρτογραφούν τις νάρκες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει πολίτης που θα κρίνει την ψήφο του στις εθνικές εκλογές από το αν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξασφαλίσει και δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Αναδεικνύει, όμως, την ανευθυνότητα με την οποία, σύμφωνα με την Πειραιώς, αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και μαζί με αυτήν την ένδεια των επιχειρημάτων του και, κυρίως, την προεξόφληση της επερχόμενης ήττας του. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές, επιμένουν στην Πειραιώς, γι’ αυτό το μόνο που τον ενδιαφέρει, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, είναι η «πολιτική διαχείριση» της ήττας του. Και η τοποθέτηση ναρκών στον δρόμο της επόμενης κυβέρνησης. Είναι αυτές που προσπαθεί ήδη να «απενεργοποιήσει» ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στη Ν.Δ. «διάβασαν» με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια την περασμένη Τετάρτη. Ηταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός δεν ισχυρίστηκε καν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. Αρκέστηκε στην πρόβλεψη ότι «οι υπερβολικές προσδοκίες της Ν.Δ. θα διαψευστούν» και, καταγγέλλοντας όσα υπονόησε περί υπόγειων συνεννοήσεων Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενέπλεξε σε μια συζήτηση για το μέλλον της χώρας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η επιλογή αυτή για την Πειραιώς είναι ενδεικτική των πραγματικών προθέσεων του κ. Τσίπρα: της προσχηματικής πρότασής του για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές (όπως διαφαίνεται, σύμφωνα με την Πειραιώς από την καταψήφιση της πρότασης Τσίπρα να εκλέγεται ο ΠτΔ απευθείας από τον λαό) και της έμμεσης παραδοχής ότι την επομένη των εκλογών Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ θα έχουν τον μαγικό αριθμό των 180 για να εκλέξουν Πρόεδρο. Ισως και της πρόθεσης του κ. Τσίπρα να ξανακάνει το 2020 αυτό που έκανε το 2014 με αφορμή την εκλογή Προέδρου, κάτι που ουδείς μπορεί να αποκλείσει.

Δεν είναι η μόνη νάρκη που βλέπει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς, καθώς τα προβλήματα σωρεύονται και εδραιώνεται η αντίληψη ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί στρατηγική «καμένης γης» και στρώνει τον δρόμο με αγκάθια στην επόμενη κυβέρνηση, τόσο θεσμικά όσο και στον τομέα της οικονομίας, καθώς μείζονα ζητήματα, όπως η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, η προσέλκυση επενδύσεων και οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, λιμνάζουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον ο πρόεδρος της Ν.Δ. εστιάζει τις επαφές του εντός και εκτός συνόρων στην επόμενη μέρα: στην οικοδόμηση συμμαχιών, αλλά κυρίως στην προσπάθεια να πείσει από τώρα τους επενδυτές. Θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι έτοιμη να άρει τα εμπόδια και να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Προ ημερών συναντήθηκε στην Αθήνα με εκπροσώπους κορυφαίων γερμανικών εταιρειών και εξέπεμψε το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να τα αλλάξει όλα.

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ακόμη πιο ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε το πρωί της Παρασκευής, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, επαφές με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών και funds που χειρίζονται μεγάλα χαρτοφυλάκια. Συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με κορυφαία στελέχη της Moore Capital που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια, με στελέχη της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Hauch & Aufhaser, του Fund Landsdowne Partners και του Broad Reach Investment Management, με εκπροσώπους της Cell Medica, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και για το πρόγραμμα και τις προθέσεις του προέδρου της Ν.Δ.

Ως «κλείσιμο του ματιού», εξάλλου στο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την ανάκαμψη της οικονομίας, εκλαμβάνουν στην Πειραιώς τις δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ μετά τη συνάντηση –την πρώτη τους– που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. το βράδυ της Πέμπτης, στο ευρωπαϊκό σκέλος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου: «Είναι ζήτημα αλληλεγγύης να στηρίξουμε την Ελλάδα, μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε, να κάνει τα επόμενα βήματα. Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο ΕΛΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές». Η δήλωση μπορεί να μη σημαίνει πολλά. Μπορεί, όμως, να σημαίνει και τα πάντα, πολλώ δε μάλλον αν συνδυαστεί με όσα είπε προ ημερών ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για τη μείωση των πλεονασμάτων εφόσον η επόμενη ελληνική κυβέρνηση αποδειχθεί σοβαρή στον τομέα των επενδύσεων.

«Κλειδώνει» η ευρωλίστα

Στην τελική ευθεία της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου βρίσκονται στην Πειραιώς, καθώς δεν αποκλείεται κάποια ονόματα των υποψηφίων να ανακοινωθούν ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Τις συνεννοήσεις και τις επαφές με τους νέους υποψηφίους έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος είναι και ο μόνος που γνωρίζει το τελικό παζλ, καθώς τα περισσότερα ονόματα φαίνεται να έχουν κλειδώσει, όχι όμως όλα. Εκτός απ’ όσους έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι ο επικεφαλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Aννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η Κατερίνα Μάρκου, καθώς και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν επίσης «κλειδώσει» ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Παύλος Ελευθεριάδης, αμφότερα πρόσωπα με ευρωπαϊκή εμπειρία. Διπλωμάτης καριέρας σε κρίσιμα πόστα ο πρώτος, το 2014 ήταν υποψήφιος στην ευρωλίστα και το 2015 στο Επικρατείας του Ποταμιού. Ο δεύτερος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δικηγόρος στο Λονδίνο, ήταν από τα πρώτα μέλη του Ποταμιού, με το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 και στις εθνικές εκλογές του 2015.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή