Το Κονκλάβιο (17/02/19)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραία μου λίστα

Το σκεπτικό θα μπορούσε να έχει ως εξής: Εφόσον η «πρώτη φορά Αριστερά» προχώρησε στη μεγάλη μεταρρύθμιση της αχανούς Β΄ Αθήνας, πώς είναι δυνατόν να αφήσει τις βουλές του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές να εκφραστούν στην ακόμα πιο αχανή Περιφέρεια μιας ολόκληρης χώρας; Γιατί να μην περάσει μια τροπολογία και να πάει σε ευρωεκλογές με λίστα (ή με συνδυασμό λίστας και σταυρού). Αυτό, εξάλλου, θα έλυνε και κάποια… πρακτικά ζητήματα που δεν είναι άνευ σημασίας. Δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι από την προηγούμενη ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στον Τσίπρα έμεινε μόνο ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ούτε φυσικά να υπογραμμίσω ότι δεν είναι ώρες να «παίζουμε» για το ποιους θα έχει στην Ευρωβουλή. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι όλο αυτό μπορεί να γίνει για να καταλήξει ευρωβουλευτής ο Γιάννης Ραγκούσης…

Αλλαγή παιχνιδιού

Το σενάριο είναι ζωντανό. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο Κίνημα Αλλαγής δεν αποκλείουν μια ωραία νύχτα –ως είθισται– περί τα τέλη Μαρτίου να έρθει μια τέτοια τροπολογία στη Βουλή, σε άσχετο νομοσχέδιο, που θα φέρνει λίστα στην Ευρωβουλή. Εχω δε την αίσθηση ότι ο λόγος που αμφότερα τα κόμματα καθυστερούν να ανακοινώσουν επισήμως τους υποψηφίους, είναι επειδή έχουν βάσιμες υποψίες ότι ο Τσίπρας θα αλλάξει το παιχνίδι την τελευταία στιγμή.

Το τέλειο έγκλημα

Μιλώντας για λίστα, γιατί, ας πούμε, να μην καταργηθεί και ο σταυρός προτίμησης στις εθνικές εκλογές; Εν ονόματι της κατάργησης του πελατειακού κράτους βεβαίως βεβαίως. Θυμίζω ότι η κατάργηση του σταυρού που ψήφισε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1982 εφαρμόστηκε μόνο σε μία εκλογική αναμέτρηση – αυτή του 1985. Ακολούθησε ολική επαναφορά στον σταυρό προτίμησης. Πάντως, υποθέτω ότι δεν είναι δύσκολο να το «πουλήσει» ο Τσίπρας. Για να μην αναφέρω ότι προφανώς τον βολεύει την επόμενη μέρα να διαθέτει μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα του «χρωστάει». Ενώ ούτως ή άλλως οι συριζαίοι δεν δείχνουν και μεγάλη προθυμία να «τρέξουν» προεκλογικά. Οπως το έθεσε πηγή μου, πρόκειται για το «τέλειο έγκλημα». Μόνο που απαιτεί 200 βουλευτές για να ψηφιστεί.

Μόσχα και ΗΠΑ

Σας είπα τις προάλλες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει βαλίτσες για τη Μόσχα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, όπου θα συναντήσει τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Σεργκέι Λαβρόφ. Δεν θα είναι, πάντως, το μόνο μεγάλο ταξίδι που θα κάνει τις επόμενες εβδομάδες. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι στις αρχές Μαρτίου ταξιδεύει για τις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, στις 7 Μαρτίου θα δώσει διάλεξη στην έδρα Καραμανλή του Tufts (Behrakis lecture). Βέβαια, το γκράντε πέρασμα θα γίνει στη Νέα Υόρκη, όπου ακούω ότι ετοιμάζεται μια πολύ μεγάλη εκδήλωση. Λέτε να είναι κανένα fund raising;

Κουίζ προχωρημένης δυσκολίας

«Πώς σου φαίνεται το νέο σου περιβάλλον; Αναπολείς καθόλου τον δυτικό πολιτισμό χωρίς αμπέχονα, μολότοφ και…;». Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο της ερώτησης δεν το αναφέρω, γιατί είναι σόκιν. Υπάρχει κάποιος στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη που απέστειλε αυτό το sms σε πρώην «σύντροφο» από το ΠΑΣΟΚ που υπουργοποιήθηκε το 2015. Ε λοιπόν, το κάνει copy paste και το ξαναστέλνει κάθε φορά που ακόμη ένας αλλάζει δρόμο «τυφλωμένος» από το φως το αληθινό της Σοσιαλδημοκρατίας δίπλα στην Κατερίνα Παπακώστα και στον Θανάση Παπαχριστόπουλο…

Σοσιαλιστικές δικαιολογίες

Ηταν μία ωραία ατμόσφαιρα στις συναντήσεις που είχε η Φώφη Γεννηματά στο Βερολίνο τόσο με την επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες, όσο και με τον ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς. Με τον δεύτερο, μάλιστα, η αρχική συνάντηση της μισής ώρας, έγινε μιάμιση (παρών και ο Φίλιππος Σαχινίδης). Λογικό, αφού συζήτησαν για όλα, πλην του Αλέξη Τσίπρα. Πιο ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση με τη Νάλες. Θυμίζω, εξάλλου, ότι είχε προηγηθεί η πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα σε brainstorming για τις πολιτικές λιτότητας που έκανε το SPD τον περασμένο Νοέμβριο. Η Νάλες, πάντως, εξήγησε ότι ο λόγος που προσκλήθηκε ο Τσίπρας ήταν λόγω θέματος, αφού σκέφθηκαν να καλέσουν πρωθυπουργούς του ευρωπαϊκού Νότου (παρών ήταν και ο Αντόνιο Ντα Κόστα) Τι να πω… Οποιος είναι καλός στις δικαιολογίες, σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο.

Πολιτικός πολιτισμός

Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Γιώργο Κατρούγκαλο για την ανάληψη καθηκόντων ΥΠΕΞ πληροφορούμαι ότι ήταν ο Κώστας Τασούλας. Εξάλλου, συνυπήρξαν το τελευταίο τρίμηνο ως εισηγητές των κομμάτων τους για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και παρά τις διαφορετικές απόψεις, κατάφεραν να συνεργαστούν με όρους ευθύτητας. Σημειώνω ότι κρας τεστ για τον νέο ΥΠΕΞ θα αποτελέσει το πρώτο του ΕΣΕΠ στις 22/2 με βασικό θέμα την Τουρκία, ενώ ενδιαφέρον πιστεύω ότι θα έχει και η δημόσια παρουσία του σε εκδήλωση που διοργανώνει (στις 26/2) το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα τη γεωστρατηγική προστιθέμενη αξία της Ελλάδας και τις ελληναομερικανικές σχέσεις. Εκεί θα μιλήσει και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημαδιακό, καθώς μία μέρα μετά θα συνοδεύσει τον Μητσοτάκη στην επίσκεψη στη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή