Ιταλία, μποφόρ στη συγκυβέρνηση

Ιταλία, μποφόρ στη συγκυβέρνηση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λέξη της εβδομάδας στην Ιταλία είναι «burattino», δηλαδή μαριονέτα, με την οποία «στόλισε» τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας του στα ιταλικά, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Κόμματος, Γκι Φερχόφσταντ. Ο Κόντε παρέμεινε ψύχραιμος, αλλά την επόμενη ημέρα χαρακτήρισε τον Φερχόφσταντ «εκπρόσωπο παλαιών πολιτικών οικογενειών» που «φοβούνται τον νέο άνεμο».

Ο «νέος άνεμος», όμως, που επικαλείται ο Κόντε, φυσάει ταυτόχρονα από διαφορετικές διευθύνσεις, προξενώντας ναυτία σε ορισμένους επιβάτες του κυβερνητικού καραβιού. Στην αρχή της εβδομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, κλείστηκε 48 ώρες στην «καμπίνα» του, ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις και τα ραντεβού, καθώς προσπαθούσε να χωνέψει το εκλογικό ράπισμα που υπέστη το κόμμα του την περασμένη Κυριακή στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας. Το Κίνημα 5 Αστέρων συγκέντρωσε ποσοστό 20%, ακριβώς υποδιπλάσιο από το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Κεντροδεξιά, ενώ εκλογικά οφέλη απέσπασε και η Λέγκα του έτερου αντιπροέδρου, Ματέο Σαλβίνι.

Η άνοδος της Λέγκας εις βάρος των 5 Αστέρων έχει εντείνει τις προστριβές στο εσωτερικό του κινήματος. Δυσαρεστημένος βουλευτής ανέφερε στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» ότι η επιλογή υποψηφίων με διαδικτυακές εκλογές, στις οποίες μπορεί ο καθένας να θέσει υποψηφιότητα, είχε ως αποτέλεσμα να κατεβάσει το κίνημα στη Λ’ Ακουίλα υποψηφίους που δεν είχαν καμία ουσιαστική σχέση με την περιοχή. Κατόπιν τούτου –και εν μέσω απογοητευτικών δημοσκοπικών προβλέψεων για τις εκλογές της επόμενης εβδομάδα στη Σαρδηνία– ο Λουίτζι ντι Μάιο έχει ξεκινήσει διαδικασίες αναδιοργάνωσης των 5 Αστέρων. Ταυτόχρονα, προετοιμάζει τα 5 Αστέρια για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής δύο υπουργείων. Το μέγεθος της πρόκλησης, τεράστιο για οποιονδήποτε, φαίνεται να καταβάλλει τον 32χρονο.

Η ήττα στο Αμπρούτσο ήταν ιδιαίτερα επίπονη ακριβώς γιατί το Κίνημα 5 Αστέρων αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της στήριξής του από τις περιφέρειες της κεντρικής και νότιας Ιταλίας. Τα 5 Αστέρια είναι που φρενάρουν τις νέες προσπάθειες της Λέγκας να επιστρέψει στις ρίζες της, εξασφαλίζοντας αυτονομία για τις πλούσιες περιφέρειες του ιταλικού Βορρά. Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, θα επεκτείνουν τις αρμοδιότητες της Λομβαρδίας, του Βένετο και της Εμίλια-Ρομάνια και θα τους προσδώσουν μεγαλύτερη ευχέρεια να δαπανούν τα δικά τους φορολογικά έσοδα. Η Λέγκα υπόσχεται ότι η μεταρρύθμιση δεν θα περιορίσει τις μεταβιβάσεις στον Νότο, απλώς τα ίδια κονδύλια θα τα διαχειρίζονται οι τοπικές όχι οι κεντρικές αρχές. Αν κρίνει, όμως, κανείς από την οξεία αντίδραση που πυροδότησαν τα σχέδια σε μεγάλη μερίδα του ιταλικού Τύπου, υποψιάζεται πως η άνοδος της Λέγκας του Βορρά και η πτώση του Κινήματος των 5 Αστέρων μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη συνοχή της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή