Ισχυρή άνοδος κατά 1,89% στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος κατά 1,89% στο Χρηματιστήριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, το ελληνικό Χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά 1,89% με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου του 2018 πάνω από τις 660 μονάδες, με οδηγό το ισχυρό ράλι των τραπεζικών μετοχών και τη σχετική ενίσχυση του τζίρου, λαμβάνοντας επίσης «σήμα» και από τη σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σημαντική ήταν και η συμβολή επιλεγμένων τίτλων από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπως οι Lamda Develomopent (+3,39%), ΕΧΑΕ (+2,62%), Σαράντης (+2,28%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,20%), με μόνο τρεις μετοχές να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος (ΟΛΠ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,89% στις 667,46 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,72%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,68% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας με άλμα 6,20% στις 450,54 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιανουαρίου. Πρωταγωνίστρια του κλάδου ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 10,31%, λαμβάνοντας ώθηση από τη συμφωνία ακύρωσης του «Titlos», και ακολούθησαν η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 8,79%, παρά τη μεταφορά της στον δείκτη Small Cap από τον Mid Cap των αναδυόμενων αγορών του FTSE, η Alpha Bank με κέρδη 5,77% και η Eurobank στο +3,71%.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, είναι ξεκάθαρο πως χωρίς τον τραπεζικό κλάδο το Χ.Α. δεν μπορεί να σπάσει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, ενώ για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης επιτακτική ανάγκη είναι η συνέχιση και επιτάχυνση των ενεργειών γύρω από αυτόν.

Στα θετικά για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υπολειπόταν από την υπόλοιπη αγορά, είναι η συμφωνία σε σχέση με τον νέο νόμο Κατσέλη, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. Πάντως, όπως αναφέρει, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να συνεχίζουν να είναι διστακτικοί, περιμένοντας και την ανακοίνωση των εκλογών, γεγονός που μπορεί να δώσει, βραχυπρόθεσμα, σοβαρή ώθηση στην αγορά. Πάντως, το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να περιμένει νέα σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και μια σοβαρή τραπεζική λύση για να κινηθεί πιο επιθετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή