Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ο Νίκολα Γκρούεφσκι

Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ο Νίκολα Γκρούεφσκι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Τη συμφωνία των Πρεσπών καταδίκασε ο τέως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, λέγοντας ότι ο Ζόραν Ζάεφ «εξαπάτησε» τους ψηφοφόρους υπογράφοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Pink, ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Ζάεφ για πολιτική απάτη και για υπογραφή ενός βλαβερού συμφώνου. «Ο λαός αισθάνεται προδομένος. Σε συγκεντρώσεις του, ο Ζάεφ δήλωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί αλλαγή ονόματος, ενώ ορκίσθηκε στα παιδιά του μιλώντας σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Πρόκειται για μεγάλη απάτη», είπε ο Γκρούεφσκι.

«Οι Ελληνες πολιτικοί είδαν μία σπάνια ευκαιρία και την άδραξαν. Το σύμφωνο αναφέρει ότι το σύνολο της αρχαίας ιστορίας μας αναφέρεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και ότι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή», είπε ο έκπτωτος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.Μιλώντας στο σερβικό δίκτυο, ο Γκρούεφσκι υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν είχε ενημερωθεί για την απόφασή του να διαφύγει από τα Σκόπια για να αποφύγει τη φυλάκιση για διαφθορά.

«Εφθασα στην Ουγγαρία από τα Τίρανα, μέσω Μαυροβουνίου και Σερβίας. Τις μετακινήσεις μου οργάνωσαν Ούγγροι διπλωμάτες, όπως είναι γνωστό. Είμαι θύμα πολιτικής δίωξης από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της χώρας μου», είπε ο Γκρούεφσκι.

Ο έκπτωτος πρωθυπουργός κηρύχθηκε ένοχος για την παράνομη αγορά πολυτελούς λιμουζίνας, ενώ επρόκειτο να παρουσιασθεί στις Αρχές για να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών στις 9 Νοεμβρίου 2018. Ο Γκρούεφσκι, όμως, επέλεξε να διαφύγει για να εξασφαλίσει άσυλο στην Ουγγαρία, όπως θυμίζει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Balkan Insight.

Ο Γκρούεφσκι ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από το 2006 έως και το 2016, ενώ το κόμμα του, το VMRO DPMNE, εκδιώχθηκε από την εξουσία, ύστερα από παρατεταμένη πολιτική κρίση. Ποινικές διώξεις για διαφθορά και άλλα αδικήματα εκκρεμούν εις βάρος του τέως πρωθυπουργού και συνεργατών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή