Ευρωβουλή: οι σταθεροί και οι ανερχόμενοι

Ευρωβουλή: οι σταθεροί και οι ανερχόμενοι

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μεγάλη αύξηση των ευρωσκεπτικιστών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή δεν θα καταφέρει να ταρακουνήσει τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων στις επόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου. Αυτά είναι τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης του Ευρωκοινοβουλίου για το 2019 που ήρθε χθες στη δημοσιότητα. Από τις 705 θέσεις που αναμένεται να έχει το Κοινοβούλιο, μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα διατηρήσει την πρωτιά του παρότι προβλέπεται να σημειώσει πτώση 3%, με το ποσοστό του να βρίσκεται στο 26% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τη σημερινή Ευρωβουλή θα χάσει 34 έδρες (από 217 σε 183). Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι από όλα τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ε.Ε., αυτό που σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο είναι η Ν.Δ., που αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσει τους ευρωβουλευτές της από 5 σε 9. Δεύτερο κόμμα παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες, συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων, αλλά και τη μεγαλύτερη πτώση από όλα τα κόμματα, ύψους 5,7%. Η πτώση αυτή μεταφράζεται και σε 51 λιγότερες έδρες από αυτές που έχει στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο (από 186 σε 135). Αντιστοίχως και το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση, χάνοντας από τις 4 έδρες του τις 2. Καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν φαίνεται να σχηματίζουν την πλειοψηφία, όπως έχουν στη σημερινή Ευρωβουλή –το 54% του Κοινοβουλίου–, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω συμμαχίες για το νομοθετικό έργο που θα κληθούν να ψηφίσουν στην επόμενη Ευρωβουλή οι βουλευτές.

Το κόμμα με τη μεγαλύτερη άνοδο, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, είναι το ευρωσκεπτικιστικό Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, με μέλη του το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία. Από τις 37 έδρες που κατέχουν σήμερα αναμένεται να φτάσουν τις 59, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κόμματα, ύψους 3,7%. Η άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δημοτικότητα του ιταλικού κόμματος που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία, της Λέγκας του Βορρά. Τα μέλη της Λέγκας αναμένεται να αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο με 27 βουλευτές, ακολουθώντας τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες που σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο θα διατηρήσουν και στις επόμενες ευρωεκλογές τη μεγαλύτερη ομάδα, με 29 βουλευτές. Αλλά και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να ενισχύεται, από 15 βουλευτές αναμένεται να στείλει 21 στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Το κόμμα, όμως, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτό των Φιλελευθέρων (ΑLDE) καθώς απ’ ό,τι φαίνεται θα κρίνει την πορεία της συμμαχίας μεταξύ των κεντροδεξιών (ΕΛΚ) και των Σοσιαλδημοκρατών με τις ψήφους του.

Με άνοδο 1,6% οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να αυξήσουν την κοινοβουλευτική ομάδα τους από 68 σε 75 ευρωβουλευτές και θα είναι το τρίτο κόμμα σε δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Στους Φιλελεύθερους δεν υπάγεται το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Εμπρός!, το οποίο δεν έχει κάποιο πολιτικό δεσμό με τα υπόλοιπα κόμματα. Το Εμπρός! όμως αναμένεται να αποκτήσει 18 θέσεις στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και οι Φιλελεύθεροι πρόκειται να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να το εντάξουν στην ομάδα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή