Βελτιώνεται το κλίμα για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου

Βελτιώνεται το κλίμα για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά και το γενικότερα ευνοϊκό κλίμα στην αγορά κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης, στρώνοντας έτσι το έδαφος για την επόμενη κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ.

Το ελληνικό ομόλογο λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 σημείωσε μίνι ράλι, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 3,76%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018 και κοντά στα χαμηλά 13 ετών (3,7% τον Φεβρουάριο του 2006).

Αξίζει να σημειώσουμε πως, αν και μόλις πριν από λίγες ημέρες ο συγκεκριμένος τίτλος είχε δει την απόδοσή του να σκαρφαλώνει και πάλι άνω του 4%, στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις έχει σημειώσει μεγάλη βελτίωση, με την πτώση της απόδοσής του να φτάνει το 6,2% συνολικά.

Ακόμη πιο ισχυρή ήταν η πορεία του νέου 5ετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με απόδοση 3,6%, καθώς χθες η απόδοσή του έφτασε το 3,141% με πτώση της τάξης του 3,3% από τα επίπεδα της Παρασκευής, που είναι και τα χαμηλότερα που έχουν σημειωθεί. Συνολικά, η πτώση της απόδοσής του από την ημέρα της έκδοσής του αγγίζει το 12,8%.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντική ώθηση καθώς οι επενδυτές αποτιμούν θετικά την ακύρωση του swap «Titlos» της Εθνικής Τράπεζας, ονομαστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου λήξης 2023, 2025 και 2026 συνολικής ονομαστικής αξίας 3,3 δισ., με τον ΟΔΔΗΧ να επιτυγχάνει έτσι τη μείωση του χρέους κατά 724 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή η διαφορά μεταξύ της αναπόσβεστης αξίας του «Titlos» και της ονομαστικής αξίας των τριών ομολόγων που έδωσε ως αντάλλαγμα στην τράπεζα. Αυτές οι εξελίξεις θερμαίνουν το κλίμα για την επόμενη «προσεκτική» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με το πρώτο 10ετές ομόλογο μετά τον Μάρτιο του 2010, αρκεί να επιτευχθούν τα τρία «ορόσημα», δηλαδή η έγκριση από τους θεσμούς του νέου νόμου Κατσέλη και του νέου πλαισίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων, και η θετική έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν τον Μάρτιο.

Παράλληλα, η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s την 1η Μαρτίου θα λειτουργήσει ως «μπόνους» στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ, αν και εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Προσδοκίες από ΕΚΤ

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι επωφελούνται και από το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στην Ευρωζώνη μετά τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ τα οποία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Αξίζει να σημειώσουμε πως η «ανεβασμένη» όρεξη των επενδυτών για κρατικά ομόλογα συνεχίζει να ωθεί όλο και περισσότερες χώρες σε νέες εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων, με τη Γαλλία να προχωράει σύντομα σε έκδοση 30ετούς και την Κύπρο να επιλέγει τις Citi, Goldman Sachs και HSBC ως αναδόχους για την πρώτη έκδοση 15ετούς ομολόγου στην ιστορία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή