Στην DG Comp το σχέδιο του ΤΧΣ και του υπ. Οικονομικών

Στην DG Comp το σχέδιο του ΤΧΣ και του υπ. Οικονομικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την κρίση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) βρίσκεται πλέον η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, όπως την έχουν επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η JP Morgan, για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ, σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Επίμαχο θέμα βάσει του οποίου θα κριθεί και η επιτυχία του σχεδίου είναι το κόστος που θα πληρώσουν οι τράπεζες με τη μορφή προμήθειας για να κάνουν χρήση των κρατικών εγγυήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα αυτό τόσο το ΤΧΣ, που υπήρξε εισηγητής του σχεδίου, όσο και η JP Morgan που λειτούργησε ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, διαμόρφωσαν εναλλακτικά σενάρια.

Στη βάση αυτή η πρόταση που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει ότι το κόστος μπορεί να διαμορφωθεί υπό προϋποθέσεις σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%, καθιστώντας ρεαλιστική έτσι την προοπτική συμμετοχής των τραπεζών στο εν λόγω σχήμα. Δεδομένου, ωστόσο, ότι πρόκειται για «υβριδικές» μεθοδολογίες, είναι άγνωστο εάν θα πάρουν τελικά την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Η DG Comp θα αξιολογήσει εάν η προμήθεια που θα καταβάλουν οι τράπεζες στο κράτος έχει καθοριστεί με όρους αγοράς ή είναι χαριστική, δηλαδή κρατική ενίσχυση.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο βασίστηκε –επί της αρχής– στο σχέδιο που εφάρμοσε η Ιταλία για τις δικές της τράπεζες. Στο ιταλικό μοντέλο, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν, το ύψος της προμήθειας καθορίστηκε από την τιμή του ασφαλίστρου έναντι χρεοκοπίας (CDS). Ωστόσο, η τιμή του ελληνικού CDS είναι υψηλή και θα οδηγούσε σε προμήθεια άνω του 4%, επίπεδο που είναι μη αποδεκτό από τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, προωθείται η αξιοποίηση και της πρότασης της ΤτΕ, που προτείνει τη μεταφορά κόκκινων δανείων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου. Από την πλευρά της ΤτΕ ως σύμβουλος για την παραμετροποίηση του μοντέλου της λειτουργεί η Rothchild. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την παράλληλη λειτουργία των δύο εργαλείων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, προκειμένου κάθε τράπεζα να αποφασίσει ποιο είναι πιο κοντά στις δικές της ανάγκες. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει αργότερα προς έγκριση την πρόταση της ΤτΕ στην DG Comp, η οποία έχει βρει την κατ’ αρχήν θετική υποδοχή από τους θεσμούς. Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα οδηγήσει στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σχεδόν κατά 50%, με παράλληλη μείωση του ποσοστού του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών στο 30% από 57% σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή