Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με επίκαιρα θέματα

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με επίκαιρα θέματα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο ελληνικές ταινίες, την «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη και τα «Απολιθώματα» του Πάνου Αρβανιτάκη, συμπληρώνεται η δεκάδα των ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 21ου ΦΝΘ με πολιτικές κατά βάση ταινίες, που πραγματεύονται τις έννοιες της ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων, τη μετανάστευση και την εικόνα του ξένου, τη ζωοφιλία, όπως παρουσιάστηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη από το φεστιβάλ, εν τη απουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη λόγω αδιαθεσίας. Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα είναι μέρος ενός ειδικού αφιερώματος του φεστιβάλ, ενώ οι ευρύτερες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή είναι στο επίκεντρο των ταινιών που επέλεξε ο τιμώμενος για φέτος και οσκαρικός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός, ο οποίος θα παραλάβει τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο του φεστιβάλ.

Το 21ο ΦΝΘ πραγματοποιεί επίσης αφιέρωμα στον Αυστριακό πειραματικό κινηματογραφιστή Γκούσταβ Ντόιτς και στον Κινέζο σκηνοθέτη Γουάνγκ Μπινγκ. «Ευρύχωρο» μοιάζει με μια πρώτη ματιά το θεματικό φάσμα, μέσα στο οποίο χωρούν τα 81 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ, ενώ θα γίνει μια ειδική προβολή στη μνήμη του Γιώργου Καρυπίδη. Το προφίλ της φετινής διοργάνωσης συμπληρώνεται από τις ταινίες έναρξης και λήξης. Το ΦΝΘ ξεκινά με μια ωδή στην αγάπη και το ντοκιμαντέρ «Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης» του Νικ Μπρούμφιλντ για τον έρωτα του Λέοναρντ Κοέν και της Μαριάν Ιλέν, και κλείνει με έναν ύμνο στη δύναμη της γυναίκας με το φιλμ «Maiden» του Αλεξ Χολμς, την ιστορία του πρώτου γυναικείου πληρώματος σε μαραθώνιο αγώνα στη θάλασσα που διαρκεί εννέα μήνες.

​​21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 1-10 Μαρτίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή