Ανησυχητική πτώση πωλήσεων αυτοκινήτων σε Ευρώπη και Κίνα

Ανησυχητική πτώση πωλήσεων αυτοκινήτων σε Ευρώπη και Κίνα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβεβαιότητα πλήττει την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Κίνας και της Ευρώπης, με την πρώτη να υποχωρεί τον Ιανουάριο κατά 17,7% στις πωλήσεις και τη δεύτερη κατά 4,6%. Χαριστική βολή στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων θα έδιναν οι επιπλέον δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Τραμπ μου έδωσε τον λόγο του πως προς το παρόν δεν θα επιβληθούν δασμοί στα (ευρωπαϊκά) αυτοκίνητα. Θεωρώ πως μπορώ να βασιστώ σε αυτή τη δέσμευση», σχολίασε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. Παράλληλα η Κομισιόν προειδοποίησε πως σε περίπτωση που επιβληθούν επιπλέον δασμοί θα αντιδράσει «άμεσα και κατάλληλα».

Ευρωπαϊκές και ασιατικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως και πολλά μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν προβάλει έντονα αντιρρήσεις εναντίον της επιβολής επιπλέον δασμών ύψους 25%. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες πως «θα τηρήσει την υπόσχεσή της, εφόσον και οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο». Ακόμη και η σκέψη πως τα οχήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από Γερμανούς κατασκευαστές απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας είναι «τρομακτική», όπως δήλωσε το Σάββατο στο Μόναχο η Αγκελα Μέρκελ. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν τον Τραμπ πως οι δασμοί στις εισαγωγές οχημάτων θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία και την παγκόσμια αγορά. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση που κατέθεσε την Κυριακή το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, όπου εμφανίζονται στοιχεία για το εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ οφείλει εντός 90 ημερών από την κατάθεση της έκθεσης να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς ή όχι. Το αποτέλεσμα της έκθεσης δεν είναι δεσμευτικό για τον Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο αυτό δεν τον αποτρέπει από το να χρησιμοποιεί το ενδεχόμενο επιβολής δασμών ως μέτρο πίεσης για την αποδοχή των αμερικανικών απαιτήσεων στο πλαίσιο εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Στην Ευρώπη καταγράφηκε υποχώρηση των πωλήσεων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο για πέμπτο συναπτό μήνα. Η Κομισιόν, παρότι έχει διασφαλίσει εκεχειρία με τις ΗΠΑ από τον περασμένο Μάιο, βρίσκεται σε ετοιμότητα να επιβάλει αντίμετρα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν επιπλέον δασμούς. Οσον αφορά την κινεζική αγορά το τοπίο φαίνεται θολό, καθώς η γενικότερη αβεβαιότητα για την οικονομία της χώρας έχει επεκταθεί και στον τομέα των αυτοκινήτων, όπου καταγράφηκε υποχώρηση των πωλήσεων για 7ο συναπτό μήνα. Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το 2018 για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990, ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, παρότι είχαν προβλέψει υποχώρηση στο πρώτο μισό του 2019, δεν γνωρίζουν εάν η κατάσταση θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο. Σε μια περίοδο όπου το καλύτερο σενάριο για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων είναι να αυξηθεί κατά 1%, πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται πως η επιβολή επιπλέον δασμών θα είναι καταστροφική. Οι συνθήκες δεν είναι σε καμία περίπτωση ευνοϊκές, αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην ανάπτυξη και προώθηση αυτόματων και αυτόνομων οχημάτων, ενώ περιορίζεται η απήχηση του Diesel. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι υπηρεσίες μεταφοράς καθιστώντας σχεδόν περιττή την κατοχή αυτοκινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή