Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/02/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την έξοδο ο κ. Ρουμελιώτης

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος περί την Τράπεζα Αττικής θα έχει σύντομα συνέχεια. Η ΤτΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην απαλλαγή του προέδρου της Τράπεζας Αττικής Τάκη Ρουμελιώτη (φωτ.) από τα καθήκοντά του, θεωρώντας ότι η παρουσία του δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της τράπεζας. Οι σχέσεις του κ. Ρουμελιώτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη βρίσκονται στο ναδίρ, φτάνοντας στο σημείο να πιαστούν στα χέρια. Ο κ. Ρουμελιώτης είναι περισσότερο παρεμβατικός στη λειτουργία της τράπεζας απ’ όσο επιτρέπεται σε έναν μη εκτελεστικό πρόεδρο. Η ΤτΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προτείνει κάποιο άλλο πρόσωπο. Ωστόσο, αν και παρήλθε ικανό χρονικό διάστημα, δεν έχει υποβληθεί κάποια πρόταση. Η κυβέρνηση είναι διχασμένη. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν πως «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι» αν φύγει ο κ. Ρουμελιώτης, αλλά και εκείνοι που δεν θέλουν «να περάσει του Στουρνάρα».

Το 66,19% της «Κρητών Αρτος» κατέχει πλέον η SwitzGroup

Ολοένα και περισσότεροι μέτοχοι της μειοψηφίας φαίνεται ότι πωλούν τις μετοχές που έχουν στην «Κρητών Αρτος» στον νέο βασικό μέτοχο της εταιρείας, την SwitzGroup Europe. Πλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Κρητών Αρτος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η SwitzGroup κατέχει αμέσως και εμμέσως συνολικά 3.522.251 κοινές ονομαστικές μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 66,19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στόχος, πάντως, της SwitzGroup είναι σταδιακά να αποκτήσει ποσοστό πάνω από το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της κρητικής εταιρείας.

Στον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap η Πειραιώς

Στη διαγραφή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς από τους δείκτες FTSE Emerging Europe Mid Cap και FTSE Αll World και την εισαγωγή της στον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap ανακοίνωσε ο οίκος FTSE. Οπως σημείωσε κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του, οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 15ης Μαρτίου. Παράλληλα, προχώρησε στη διαγραφή από τον FTSE Emerging Europe Micro Cap των μετοχών της Τράπεζας Αττικής (λόγω κεφαλαιοποίησης), του Υγεία (διασποράς) και του ΙΑΣΩ (λόγω εμπορευσιμότητας).

Σε ρυθμό… εκλογών και οι νέες αντικειμενικές

Εν αναμονή βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει οδηγίες, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει δεσμευθεί ότι τόσο φέτος όσο και το 2020 θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Οπως φαίνεται, οι εκλογές φοβίζουν την κυβέρνηση, η οποία πολύ θα ήθελε να μεταθέσει την αναπροσαρμογή τους για μετά τις εκλογές. Δηλαδή το έργο αυτό να το αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται πάντως να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες από τις επιτροπές και να μπουν στο συρτάρι μέχρι τις εκλογές.

Αδιέξοδη η πολιτική των μεγάλων εκπτώσεων

Το τέλος στην πολιτική των υπερβολικών εκπτώσεων φαίνεται να σηματοδοτούν οι δηλώσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου της «Ακτωρ» Αλέξανδρου Εξάρχου (φωτ.), στο πλαίσιο του συνεδρίου Thessaloniki Regional Forum. «Χρειάζεται μια ισορροπία. Αν όλα στηρίζονται μόνο στο ποιος δίνει τη χαμηλότερη προσφορά, τελικά και μεγάλες εταιρείες δεν δημιουργούνται και δεν αναπτύσσεται τεχνογνωσία. Οι υπερβολές από κάθε πλευρά δεν βοηθούν». Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου «Ελλάκτωρ», η νέα διοίκηση έχει προαναγγείλει τη στροφή του κατασκευαστικού τομέα, δηλαδή της «Ακτωρ», στην αναζήτηση κερδοφορίας και όχι ανεκτέλεστου υπολοίπου. Πλέον, η έμφαση θα δίνεται στο να είναι τα έργα κερδοφόρα, με τις εκπτώσεις που δίνονται να αντανακλούν τη συγκεκριμένη προσέγγιση. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική συμβολή αναμένεται να έχει η επικείμενη αλλαγή στους δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα επιχειρεί να θέσει τέλος στις υπερβολικές εκπτώσεις ακόμα και κάτω του κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή