Το Σαράγεβο αποδέχεται τον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών του ISIS που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία

Το Σαράγεβο αποδέχεται τον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών του ISIS που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βοσνία προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για τον επαναπατρισμό των αιχμαλώτων μαχητών του ISIS στις χώρες προέλευσης τους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέκτιτς, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά για να διαπιστωθεί ποιοι αιχμάλωτοι κατέχουν τη βοσνιακή υπηκοότητα.

«Αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι είναι υπήκοοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα τους παραλάβουμε και, αμέσως μετά την άφιξη τους, θα προφυλακιστούν και στη συνέχεια θα δικαστούν» δήλωσε στην Politika ο Βόσνιος υπουργός Ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναπατρισμού των γυναικών, βοσνιακής υπηκοότητας, που παντρεύτηκαν με ισλαμιστές στη Συρία και το Ιράκ, όπως και των παιδιών τους, που γεννήθηκαν εκεί, τόνισε ότι «είναι περίπλοκο θέμα, κυρίως για τα παιδιά, με δεδομένο ότι δεν έχουν την υπηκοότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βοσνιακού Τύπου, περισσότερες από 60 γυναίκες από τη Βοσνία μετέβησαν στο Ιράκ και τη Συρία και παντρεύτηκαν μαχητές του ISIS.

Υπολογίζεται ότι στις περιοχές αυτές γεννήθηκαν 80 παιδιά των οποίων ο ένας ή και οι δύο γονείς κατάγονται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Βόσνιος αναλυτής Τζέβαντ Γκαλιάσεβιτς, ειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας, εκφράζει στην εφημερίδα «Politika» την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιστροφής των πρώην μαχητών του ISIS.

«Στη Βοσνία, όπου δρουν 100 παραϊσλαμικές κοινότητες, Ουαχαμπίτες, υπολείμματα του τάγματος «El Mudzahedin» και η αποκαλούμενη «Ισλαμική νεότητα», είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα καταφέρουμε να ξεριζώσουμε από τη συνείδηση των φανατικών ισλαμιστών τη λανθασμένη ερμηνεία του Ισλάμ», προειδοποιεί ο Γκαλιάσεβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βοσνιακών υπηρεσιών ασφαλείας, στις γραμμές του ISIS πολέμησαν 240 μαχητές που κατάγονται από τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη. Από αυτούς, 50 έχουν επιστρέψει, 70 σκοτώθηκαν και πιθανολογείται ότι 120 βρίσκονται ακόμη στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή