Mε σκληρούς όρους για την Folli Follie η συμφωνία με ομολογιούχους

Mε σκληρούς όρους για την Folli Follie η συμφωνία με ομολογιούχους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια λεόντειο συμφωνία επέβαλαν οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων πιστωτών στη Folli Follie, όπως αποκαλύπτεται από εμπιστευτικά έγγραφα της σύμβασης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, στα οποία είχε πρόσβαση η «Κ».

Συγκεκριμένα, οι πιστωτές θα δανείσουν με 41 εκατομμύρια ευρώ την εταιρεία μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο. Αξίωσαν και πήραν άμεσα αμοιβή 10,250 εκατομμυρίων (original issuance discount) συν δύο ποσοστιαίες αμοιβές 5,5% και 2,5% (backstop και working fees) συν ετήσιο επιτόκιο 20%. Οι επιβαρύνσεις αυτές ανεβάζουν το συνολικό οφειλόμενο πόσο στα 66,420 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι επιβάρυνση της τάξης του 62% για τη Folli Follie, την οποία θα καρπωθούν οι νέοι πιστωτές.

Εχουν δε ως εξασφάλιση τα ακίνητα της Ρουμανίας, ένα στη Βουλγαρία, το Μινιόν, το 100% των μετοχών της Links of London, όλες τις ενδοεταιρικές απαιτήσεις της Folli Follie, τα ναυπηγεία της Planaco, το ελικόπτερο, πιθανό όφελος από την πώληση της υπόλοιπης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αττικά Πολυκαταστήματα» αφού ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ελληνικών τραπεζών, τις μετοχές στην Dufry και, εν ολίγοις, όλα τα μη δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Ομως το χρέος αυτό των 66,42 εκατ., που αναλαμβάνεται από τη Folli Follie για τα 41 εκατομμύρια, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές της καθώς το κεφάλαιο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό (escrow) και θα αποδεσμευτεί μόνον όταν (και εφόσον) απελευθερωθούν τα δεσμευμένα από την ελληνική Δικαιοσύνη ακίνητα.

Οταν και εάν αυτό συμβεί, τότε το δάνειο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης θα μετονομαστεί σε διευκόλυνση κεφαλαίου κίνησης και θα τοκίζεται με 15% ετησίως. Επιπλέον, θα προστεθούν στις εξασφαλίσεις των πιστωτών και τα υπόλοιπα assets της εταιρείας, δηλαδή τα ακίνητα που θα αποδεσμευτούν εάν τελεσφορήσει η προσφυγή που θα γίνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με επιχείρημα τη διάσωση των θέσεων εργασίας και της επιχείρησης μετά την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως τη χρηματοδότηση αυτή θα παράσχουν τα κεφάλαια Oasis, Mercier και Kyma, τα οποία εκπροσωπούν το 27% των ομολογιούχων του ομολογιακού δανείου των 250 εκατ. ευρώ που ωριμάζει φέτος. Βεβαίως, η συμμετοχή σε αυτή τη χρηματοδότηση είναι ανοικτή σε όλους τους ομολογιούχους, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη προσέλευση. Οι ομολογιούχοι συνολικά πάντως (τόσο αυτού του ομολογιακού δανείου όσο και του ομολόγου σε ελβετικό φράγκο και των δύο ειδικών ομόλογων το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στα χέρια κρατικής κινεζικής τράπεζας), εφόσον υπερψηφιστεί στη γενική τους συνέλευση το σχέδιο, θα λάβουν ως αντάλλαγμα το 77% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που θα προκύψει από τη συμφωνία εξυγίανσης. Ενα 15% θα λάβουν οι ομολογιούχοι που συμμετείχαν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, ενώ το υπόλοιπο 8% θα πάει στους σημερινούς μετόχους μειοψηφίας. Δηλαδή σε όλους εκτός του βασικού μέτοχου Δ. Κουτσολιούτσου.

Η νέα εταιρεία θα έχει και δύο θυγατρικές: η μία θα «τρέχει» τις λειτουργικές δραστηριότητες και η άλλη θα έχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία όπως προαναφέρθηκαν και τα οποία η Deloitte έχει αποτιμήσει μεταξύ 81 και 214 εκατομμυρίων (αναλόγως των συνθηκών υπό τις οποίες θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν και εξελίξεων σχετικά με την αξία των μετοχών της Dufry). Τα μόνα δύο στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να πωληθούν άμεσα, αλλά μόνον με τη συγκατάθεση των ομολογιούχων, είναι η FF Cosmetics και το διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή