Οι ισπανικές πρόωρες εκλογές δεν ανησυχούν την S&P

Οι ισπανικές πρόωρες εκλογές δεν ανησυχούν την S&P

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να κηρύξει πρόωρες εκλογές δεν θα πλήξει τη βαθμολογία της οικονομίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, ανακοίνωσε χθες η Standard & Poor’s. Ο οίκος κατατάσσει σήμερα την ισπανική οικονομία στην κλίμακα Α- με θετική προοπτική. Θεωρεί πως οι επιδόσεις της παραμένουν ικανοποιητικές, αν και αναμένεται να υπάρξει μικρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο ενός γενικευμένου περιβάλλοντος επιβράδυνσης.

Οι αναλυτές της S&P υπολογίζουν, ωστόσο, πως η ανάπτυξη στην υπ’ αριθμόν 4 οικονομία της Ευρωζώνης θα εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον μέσο όρο όλων των κρατών-μελών για πάνω από μια τριετία παρά τις αναταράξεις στο πολιτικό πεδίο.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν δρομολογηθεί στην Ισπανία για τις 28 Απριλίου, με το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών να προηγείται οριακά στις δημοσκοπήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος Moody’s προειδοποίησε πως η αύξηση του βασικού μισθού κατά 22% που ψηφίστηκε τέλη Δεκεμβρίου είναι τεράστιο πείραμα για την οικονομία. Η αύξηση του βασικού μισθού από τα 736 ευρώ τον μήνα στα 900 ευρώ τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να αντιδράσουν σε αυτήν την αύξηση των δαπανών τους, είχε αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας υπολογίζει πως η αύξηση του βασικού μισθού θα οδηγήσει στην κατάργηση 125.000 θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του έτους. Αλλά οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθούν και από την πορεία της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 2,4% το δ΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με έναν χρόνο πριν έναντι του αντίστοιχου 1,2% που καταγράφηκε για όλη την Ευρωζώνη. Αναμένεται δε να φθάσει το 2,2% το 2019, αν και η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξει προς τα κάτω αναθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή