Ετοιμη για αλλαγή πολιτικής η ΕΚΤ αν χρειαστεί

Ετοιμη για αλλαγή πολιτικής η ΕΚΤ αν χρειαστεί

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήδη αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί να αναπροσαρμοστεί η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Μέσα στην εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ δήλωσε πως εξετάζονται διάφορες επιλογές εάν επιμείνει η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης μιας αλλαγής πλεύσης σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων. Ανάλογες τοποθετήσεις έκανε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υπονοώντας πως θα εξεταστεί και η επιλογή της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Οικονομικοί αναλυτές αναθεωρούν τα σενάρια που είχαν διαμορφώσει για τις κινήσεις της ΕΚΤ στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η ΕΚΤ έχει επισήμως ανακοινώσει πως τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, οπότε οι αγορές πιθανολογούσαν μια αύξηση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Με τα νέα δεδομένα, όμως, προβλέπεται πως η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πιο νωρίς από τον Ιούνιο του 2020, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές στο Bloomberg. Οι προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα εγκαινιάσει έναν νέο γύρο φθηνών δανείων οδήγησαν χθες το ευρώ σε πτώση. Παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από το 2016. «Είναι ξεκάθαρο πως η ΕΚΤ βρίσκεται σε εγρήγορση», σχολιάζει ο Στιν Τζέικομπσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.

Η Fitch ανακοίνωσε πως διαβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1% εντός Ευρωζώνης, αναθεωρώντας προς τα κάτω το 1,7% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο. Τόνισε πως καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προς τα κάτω αναθεώρηση διαδραμάτισε η μεγάλη έκθεση της Γερμανίας στην Κίνα. Οι γερμανικές εξαγωγές πλήττονται από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία είναι επίσης εκτεθειμένη στην πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ. Σε ένα τόσο απαισιόδοξο περιβάλλον, η Fitch θεωρεί πως είναι πιθανό η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης παρά το ότι τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα τέλη Δεκεμβρίου.

Μέσα στον Φεβρουάριο δημοσιεύθηκαν στοιχεία που επιβεβαίωσαν πως οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης επηρεάζονται σε μεγαλύτερο του αναμενομένου βαθμό από την αποδυνάμωση του κλίματος της παγκόσμιας οικονομίας. Αφενός, η Γερμανία κατάφερε να διαφύγει τον κίνδυνο μιας τεχνητής ύφεσης με στάσιμη ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο του 2018 ύστερα από συρρίκνωση το γ΄ τρίμηνο. Αφετέρου, η ιταλική οικονομία παγιδεύτηκε σε τεχνητή ύφεση στα τέλη του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή