Το Μαξίμου καλύπτει Πολάκη

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ανακοίνωση που παρέχει ευθέως κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρωτοφανή ενέργεια παρέμβασης ενός μέλους της εκτελεστικής εξουσίας έναντι μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου σημειώνει μεν αρχικά πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», από κει και πέρα όμως αφήνει διπλή αιχμή για τη στάση του κ. Στουρνάρα. Συγκεκριμένα, ακολουθεί η φράση πως η κυβέρνηση δείχνει αυτόν τον σεβασμό «ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής», ενώ κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση προσθέτει πως «τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και στην αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές». Παράλληλα, δε, αποφεύγει κάθε αναφορά στην επιλογή του κ. Πολάκη να τηλεφωνήσει στον κεντρικό τραπεζίτη.

Είναι δεδομένο πως στο Μαξίμου δεν θέλουν να δοθεί καμία συνέχεια στο θέμα και επιθυμούν να κλείσει. Εξ ου και κυβερνητικές πηγές προτάσσουν το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, που κρίνει «νομότυπο» το δάνειο που πήρε ο κ. Πολάκης. Προφανώς προς την ίδια κατεύθυνση «να κλείσει το θέμα» ήταν και η ανασκευαστική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει πως δεν υπήρξε καμία μαγνητοφώνηση της συνομιλίας του με τον κ. Στουρνάρα, αλλά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αποτέλεσμα ρεπορτάζ, δηλαδή μεταφοράς της συνομιλίας σε κάποιο δημοσιογραφικό μέσο. Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια ακριβώς γραμμή με την Ηρώδου Αττικού, υποβάθμιζαν το θέμα. Ενδεικτική η τοποθέτηση της κ. Σβίγκου, εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία για το μεν δάνειο σημείωσε πως «είναι σύννομο», παραπέμποντας στην απόφαση της ΤτΕ, για τη δε ηχογράφηση υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κάποιο ηχογραφημένο ντοκουμέντο στο δημοσίευμα». Χθες το βράδυ μάλιστα, προς επίρρωσιν της βούλησης να αλλάξει η ατζέντα, ανακοινώθηκε υπουργικό συμβούλιο για σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

Αυτό που πάντως δεν θέλει το Μαξίμου να συμβεί είναι η συμπεριφορά Πολάκη να λειτουργήσει αποτρεπτικά για πιο μετριοπαθή στελέχη του ευρύτερου χώρου, που επιδιώκει να προσεγγίσει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική φάση και φλερτάρει με πιθανή συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, «υπό προϋποθέσεις». Τις προηγούμενες ημέρες, συνεργάτες του κ. Θεοχαρόπουλου σημείωναν στην «Κ» πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αρκεί να αποφασίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ «αν είναι με τη σοσιαλδημοκρατία ή με τον κ. Πολάκη». Η φράση λεγόταν τότε σημειολογικά, αποδείχθηκε όμως «προφητική». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως χθες ο κ. Τσούκαλης, εκ των συνεργατών του κ. Θεοχαρόπουλου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπ. Υγείας μέσω των social media. Αποστάσεις, διακριτικές μεν, σαφείς δε, από τον κ. Πολάκη κράτησε ο κ. Φίλης, ο οποίος νωρίτερα είχε υποστηρίξει (Θέμα 104,6) πως δεν γνωρίζει το θέμα και πρέπει να ερευνηθεί, προσθέτοντας πως «δεν είναι στον δικό μου χαρακτήρα να ηχογραφώ κανέναν».

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Φίλης ήταν πολύ πιο ξεκάθαρος στο ζήτημα της λεγόμενης συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, ασκώντας ουσιαστικά κριτική στις πρόσφατες υφυπουργοποιήσεις των κ. Μωραΐτη και Τόλκα. Με άρθρο του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή «ιταλοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Εφερε δηλαδή ως παράδειγμα την περίπτωση της ιταλικής Αριστεράς, η οποία διαλύθηκε «μετά μια σύντομη περίοδο ψευδαισθήσεων κυβερνητικής πρωτοβουλίας, καθώς η μεγάλη ιστορική παράδοση της Αριστεράς ανεπαισθήτως κεντροποιήθηκε».

Τέλος, το μπρα ντε φερ μεταξύ Παπανδρέου – ΚΙΝΑΛ και στη μέση ο… ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, με αφορμή τη φημολογούμενη παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του Ούντο Μπούλμαν. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά σημείωναν στην «Κ» πως αν ο κ. Παπανδρέου παραστεί «θα υπάρχουν συνέπειες», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Φρένο» Γ. Παπανδρέου στα σενάρια

Αποστάσεις από την επιλογή των κ. Μωραΐτη και Τόλκα, οι οποίοι υπήρξαν υφυπουργοί του, πήρε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου με δήλωσή του, η οποία ήρθε σε ένα χρονικό σημείο όπου η παραφιλολογία για «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ φούντωσε εκ νέου. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως είναι ιστορική υποχρέωσή του, αλλά και ευθύνη «απέναντι στην ιστορία και στην παράταξή μας, την προοδευτική παράταξη» να συμβάλει στην ανασυγκρότησή της και στη διατήρηση της πολιτικής της αυτονομίας «απέναντι στη συντήρηση – είτε αυτή έχει δεξιό είτε αριστερό μανδύα». Και τούτο, όπως σημειώνει, «δεν αφορά τις κάθε φορά ανάγκες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη χώρα και τους Ελληνες», συμπληρώνοντας πως «για τους σκοπούς αυτούς εργαζόμαστε όλοι στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως και μέσα από τη συμμετοχή μας στο Κίνημα Αλλαγής». Οσον αφορά τις δύο «μεταγραφές» του ΣΥΡΙΖΑ, οι βολές δεν ήταν ονομαστικές αλλά σαφείς, στο σημείο όπου κάνει λόγο για «ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας» και για «τυχοδιωκτικές επιδιώξεις που υπηρετούν ιδιοτελείς σκοπιμότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή