Κεφαλαιοποίηση ζημιών ύψους 100 εκατ. ζητεί η νέα διοίκηση των ΕΑΣ

Κεφαλαιοποίηση ζημιών ύψους 100 εκατ. ζητεί η νέα διοίκηση των ΕΑΣ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κεφαλαιοποίηση συσσωρευμένων ζημιών ύψους 100 εκατ. ευρώ ζήτησε η νέα διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Η νέα διοίκηση διορίσθηκε χθες από την κοινοβουλευτική επιτροπή των ΔΕΚΟ με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «Παρών».

Νέος πρόεδρος ορίσθηκε ο κ. Δημήτριος Κουτσοθεόδωρος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Αποστολάκης Καρκανεβάτος. Ο τελευταίος απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κεφαλαιοποιηθεί ζημίες ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αλλά παραμένει άλλο ένα υπόλοιπο 100 εκατ. ευρώ. «Θέλω και πάλι να αναφέρω εδώ», είπε ο κ. Καρκανεβάτος, «τη μετοχοποίηση των χρεών της εταιρείας με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ουσιαστικά μετοχοποιημένο ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. έναντι 1,5 δισ. που είναι οι συσσωρευμένες ζημίες. Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι ο συμψηφισμός αυτός θα φέρει προφανώς την εταιρεία σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση μένοντας να κεφαλαιοποιηθούν και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Χαμηλά τα έσοδα

Η διοίκηση των ΕΑΣ παραδέχθηκε ότι τα ετήσια έσοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, περίπου 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% αφορά συμβάσεις του ελληνικού ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Καρκανεβάτος υποστήριξε ότι οι πωλήσεις προς το εξωτερικό πρέπει να αυξηθούν. Αναφορικά με τη μεγάλη οφειλή του Ιράκ (διακρατική συμφωνία από το 2008), ο κ. Καρκανεβάτος υποστήριξε ότι η πρώτη πληρωμή που είναι να γίνει το α΄ εξάμηνο του 2019 δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ φάνηκε να μην υπάρχει εικόνα σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους ύψους 122 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί να γίνει σε 22 χρόνια (44 εξαμηνιαίες δόσεις).

Η νέα διοίκηση των ΕΑΣ, όπως και η πολιτική ηγεσία, υπεραμύνθηκε της διατήρησης εν ζωή της υπερχρεωμένης αμυντικής επιχείρησης. «Δεν πάει για μερική ιδιωτικοποίηση, λάθος κάνετε», είπε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό κ. Ρήγα, το ΥΠΕΘΑ, με τη βοήθεια και τη στήριξη του ΥΠΟΙΚ, θα προχωρήσει στην επόμενη ημέρα που είναι το ενιαίο δόγμα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο αν. υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Νέα Δημοκρατία

Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές της Ν.Δ. έκαναν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στη λειτουργία της επιχείρησης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε δύο στελέχη παράγοντες των ΕΑΣ που παραιτήθηκαν, αφήνοντας βαριές κατηγορίες στις επιστολές παραίτησης.

Μεταξύ αυτών η διορισμένη από το υπουργείο Οικονομικών εσωτερική ελεγκτής της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η Υπεύθυνη Εσωτερικού Ελέγχου (ΥΕΕ) των ΕΑΣ παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

«Στο πλαίσιο του νόμου για τις ΔΕΚΟ», είπε ο κ. Χατδηδάκης, «ορίστηκε μια εσωτερική ελεγκτής από το ΥΠΟΙΚ, η οποία επιχείρησε να κάνει τη δουλειά της με την προηγούμενη διοίκηση… Προσπάθησε να κάνει δουλειά, ξαναπροσπάθησε και μετά από πολλούς μήνες σήκωσε τα χέρια ψηλά…».

Ο κ. Χατζηδάκης ακόμη αναφέρθηκε και στην παραίτηση του μέλους του Δ.Σ. των ΕΑΣ κ. Ανδρέα Λάμπρη, ο οποίος σήμερα ασκεί χρέη νομικού συμβούλου στον αν. υπουργό ΥΠΕΘΑ κ. Ρήγα. «Μέλος του Δ.Σ. (των ΕΑΣ) ήταν ο κ. Ανδρέας Λάμπρης, δικηγόρος, ο οποίος μετά την ιστορία αυτή, που μόλις σας περιέγραψα με την ελεγκτή του ΥΠΟΙΚ και την παραίτησή της, έκρινε σκόπιμο σε μια πολυσέλιδη αναφορά του, αποσπάσματα της οποίας έχω, να πει ότι η κατάσταση στην εταιρεία είναι απαράδεκτη και παραιτήθηκε από το Δ.Σ.», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή