«Ναυαγεί» ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης

«Ναυαγεί» ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς ναυάγιο οδηγείται ο διάλογος Εκκλησίας – κυβέρνησης για τη συμφωνία που είχαν παρουσιάσει για πρώτη φορά στις 6 Νοεμβρίου 2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Καθοριστικό ήταν το μπλόκο που έθεσε στη συμφωνία το Οικουμενικό Πατριαρχείο την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Φανάρι δηλώνει κατηγορηματικά αρνητικό στις αλλαγές στον τρόπο μισθοδοσίας του κλήρου.

Ειδικότερα, χθες, η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος που είχε αναλάβει να κάνει διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου επί του προτεινόμενου από την κυβέρνηση Πλαίσιου Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, αποφάσισε να σταματήσει τον διάλογο. Και αυτό διότι, όπως δήλωσε, δεν έχει εξουσιοδότηση από την Ιεραρχία της Εκκλησίας (αποτελείται από τους 82 μητροπολίτες της Ελλάδος) να διαπραγματευθεί αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών με βάση την απόφαση της Ιεραρχίας από τις 16/11/2018. «Επειδή το Προτεινόμενο Πλαίσιο προβλέπει την αλλαγή του φορέως μισθοδοσίας των κληρικών, κάτι το οποίο υπερβαίνει την εντολή που έδωσε στην επιτροπή μας η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ενημερώσαμε την επιτροπή της Πολιτείας ότι θα αποστείλουμε έγγραφο στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με το οποίο η επιτροπή μας θα εκθέτει τις απόψεις της επί των προτεινομένων και θα ενημερώνει για το επιτελεσθέν μέχρι σήμερα έργο της. Συνεπώς, εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ως το μόνο αρμόδιο όργανο, να λάβει τις δέουσες αποφάσεις», ανέφερε με κομψό τρόπο η επιτροπή της Εκκλησίας.

Ωστόσο, οι συζητήσεις της επιτροπής ξεκίνησαν επισήμως στις 10/1/2019 και ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας θα διατηρούσε την ίδια σταθερή γραμμή στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, καθώς με τις αλλαγές που προτείνει εξασφαλίζει εν δυνάμει, περί τις 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο (στις θέσεις των κληρικών που θα πάψουν να πληρώνονται από το Δημόσιο). Ποιος ουσιαστικός διάλογος θα μπορούσε να γίνει, αφού στις 16/11/2018 η Ιεραρχία ήταν σαφής, ότι δεν δέχεται αλλαγές στο μισθολογικό;

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, αυτό που άλλαξε άρδην τη στάση της επιτροπής της Ελλάδος ήταν η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με τον κ. Γαβρόγλου ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως μητέρα Εκκλησία ενδιαφέρεται για τα θέματα όλου του κλήρου. Ετσι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον κλήρο όλης της χώρας (από τη Βόρειο Ελλάδα έως και την Κρήτη) ότι τον προστατεύει, την ίδια στιγμή που η επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος εμφανιζόταν να συζητεί με την κυβέρνηση.

Πλέον, η Ιεραρχία της Εκκλησίας στην επόμενη συνεδρίασή της, το νωρίτερο τον Μάρτιο, θα οριστικοποιήσει την απόρριψη του πλαισίου συμφωνίας ως προς τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών.

Τέλος, χθες, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακοίνωσε την εκδημία του μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κυρού Παύλου σε ηλικία 76 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή