Ευ οινο-διαγωνίζεσθαι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυρίαρχο οινικό γεγονός της εβδομάδας είναι φυσικά ο 19ος Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων στη Θεσσαλονίκη.

20 χρόνια λειτουργίας του (1999-2019) συμπληρώνει φέτος Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης». Αρχικός στόχος του Διαγωνισμού, από την πρώτη διοργάνωση το 1999, ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είκοσι χρόνια μετά, ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων από όλο τον κόσμο.

Aπό το 2018 όταν πρόεδρος του διαγωνισμού ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, καθιερώθηκε νέο σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με τα Αυστραλιανά πρότυπα. Ένα σύστημα που έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.

Το υψηλό επίπεδο του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία διεκδικώντας ένα βραβείο.

Ευ οινο-διαγωνίζεσθαι-1

Ο Διαγωνισμός 2019 σε νούμερα:

Συμμετέχουν 5 “master of wine”, τίτλος που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως στο κρασί όπου μόνο περίπου 370 άτομα στον κόσμο κατέχουν. Οι 4 είναι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού από το εξωτερικό και ο πέμπτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, πρόεδρος της διοργάνωσης.

Συμμετέχει ένας “master sommelier” επίσης τίτλος υψηλής διάκρισης παγκόσμια.

25 είναι συνολικά οι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού 2019 εκ των οποίων οι 10 είναι από το εξωτερικό (από Βραζιλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Σουηδία και Τουρκία).

Στο διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης συμμετέχουν συνολικά 866 δείγματα.

Τα 832 δείγματα αφορούν οίνους από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία.

Τα 34 δείγματα αφορούν αποστάγματα αμπελο-οινικής προέλευσης από Ελλάδα και Κύπρο.

Με τον συνολικό αριθμό των 866 δειγμάτων, ο Διαγωνισμός φέτος συμπληρώνει αύξηση συμμετοχής κατά 16%.

Τα τραπέζια των γευσιγνωσιών θα είναι 5, από 5 άτομα το κάθε ένα, εκ των οποίων το ένα θα είναι ο/η πρόεδρός του.

Σε κάθε τραπέζι συμμετέχει και ένας «associate judge» (μαθητευόμενος γευσιγνώστης) προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία στη γευστική δοκιμή, στην κρίση και στη βαθμολογία ανάλογων Διαγωνισμών.

Ένα μόνο από τα 5 τραπέζια δοκιμάζει και βαθμολογεί και την κατηγορία των αποσταγμάτων αμπελο-οινικής προέλευσης, εφόσον οι κριτές του διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία για την κατηγορία αυτή.

Υπολογίζεται πως ο κάθε γευσιγνώστης-κριτής δοκιμάζει και βαθμολογεί 60 δείγματα, την κάθε μέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή