Αποκριάτικο «τουρλού»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή το σηκώνει και ευκαιρίας δοθείσης οργανώνουμε μικρά ή μεγάλα γλέντια στο σπίτι, εξόδους με την παρέα, δοκιμή καινούργιων κρασιών στα φιλόξενα, αγαπημένα μας wine bars.

Απόψε κάνουμε πάρτι

Ένα πάρτι από εκείνα τα παλιά, με ανοιχτές πόρτες για παλιούς και νέους φίλους. Όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά για ένα πετυχημένο πάρτι.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο σοβαρό και θεμελιώδες θέμα των ποτών. Γιατί πάρτι σημαίνει ποτό, που απλώς συνοδεύεται από κάποια μεζεδάκια που θα υπάρχουν και θα ανανεώνονται συνέχεια στη διάρκεια της βραδιάς.

Αν δεν υπάρχει επαγγελματίας μπάρμαν να ετοιμάζει κοκτέιλ, μη δοκιμάσετε να παίξετε εσείς αυτόν τον ρόλο. Μη σερβίρετε κοκτέιλ.

Η δική μου πρόταση είναι κρασί και μόνο κρασί. Αρέσει σε όλους, είναι χαμηλό σε αλκοολικούς βαθμούς και υπάρχουν θαυμάσιες και ανεξάντλητες επιλογές ακόμα και σε πολύ οικονομικές τιμές.

Ελαφριά λευκά και ροζέ, φρουτώδη αφρώδη, μαλακά, ευχάριστα κόκκινα κρασιά μέσα σε μεγάλες σαμπανιέρες με πάγο και νερό. Ακόμα και τα κόκκινα, για να μη «βράσουν» στη διάρκεια της βραδιάς. Σαμπανιέρα μπορεί να γίνει οποιοδήποτε σκεύος: τεράστια διαφανή μπολ, τσίγκινοι κουβάδες, κασπό για λουλούδια, ωραίες μπακιρένιες κατσαρόλες. Σας προτείνω να επιλέξετε κρασιά με βιδωτό καπάκι, που ανοίγουν εύκολα απ’ όλους. Σας παραθέτω μερικές ενδεικτικές προτάσεις εξαιρετικών value for money κρασιών που δεν χρειάζονται τιρμπουσόν. Εσείς δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι, όσο κόσμο κι αν έχετε καλέσει, σε καμιά περίπτωση δεν σερβίρουμε κρασί – ούτε άλλο ποτό– σε πλαστικά, μιας χρήσης ποτήρια. Είναι ελάχιστο το έξοδο να αγοράσουμε μερικές δωδεκάδες φθηνά γυάλινα κολονάτα ποτήρια, που θα αποθηκευτούν για το επόμενο πάρτι.

Για να συνοδεύσουμε τα κρασιά μας

Καναπεδάκια, τάρτες και άλλες μπουκίτσες με ψαρικά, θαλασσινά, λαχανικά, κοτόπουλο και σολομό για λευκά και ροζέ κρασιά.

Λουκανικοπιτάκια, κρύο ζαμπόν, πατέ και κομματάκια ώριμων κίτρινων τυριών για τα μαλακά, φρουτώδη κόκκινα κρασιά.

Δεν αλείφουμε τα καναπεδάκια με δυνατές σάλτσες μουστάρδας, τσίλι, ξιδιού, πίκλες και τα συναφή, γιατί καταστρέφουν τη γεύση του κρασιού.

Holy Ginger

Η τελευταία μου ανακάλυψη ονομάζεται Holy Ginger και είναι ένα μη αλκοολούχο συμπυκνωμένο ποτό, γλυκό, πικάντικο, ξινούτσικο και τονωτικό. Ελληνικό προϊόν, παρασκευάζεται από μέλι ανθέων, φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και πιπερόριζας (που στο… χωριό μου το λέμε τζίντζερ), χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο ή ζάχαρη. Η διαδικασία της ψυχρής εκχύλισης στην παρασκευή του επιτρέπει στα φρέσκα συστατικά να διατηρούν τόσο τη θρεπτική τους αξία όσο και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Μέλι και λεμόνι δρουν ως φυσικά συντηρητικά και το ποτό διατηρείται στο ψυγείο για δύο μήνες. Τι κάνουμε μ’ αυτό; Βάζουμε 40 ml σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, το ανακατεύουμε και το απολαμβάνουμε. Το ίδιο γίνεται με κρύο νερό, «ήσυχο» ή ανθρακούχο, και παγάκια. Εξαιρετικό συστατικό σε κοκτέιλ, ειδικά με βάση το τζιν. Επίσης, 1 κουταλιά στο τσάι, σε σαλάτες, σάλτσες… Στην ιστοσελίδα του στο FB βρήκα δεκάδες σημεία διάθεσης και πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Χωρίς τιρμπουσόν

Λευκά / Moschato di Rio Αχαιών Οινοποιητική / Notes White Sauvignon blanc Τσαούσι, Gentilini Κοσμετάτος / Ντεμπίνα ημιαφρώδης, Κτήμα Γκλίναβος / F Foivos Papastratis Ασύρτικο-Μοσχάτο / Sauvignon Blanc Κτήμα Αβαντίς / Αρμύρα Σκούρα Chardonnay, Μαλαγουζιά / White Dot, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Στροφιλιά.

Ροζέ / Merlot Domaine Costa Lazaridi – 2018 Merlot / Ίαμα Βραδιανό, Βρυνιώτη / Το Μαύρο Πρόβατο Cabernet Sauvignon, Syrah, Νίκος Λαζαρίδης / 4-6h Γαία Αγιωργίτικο, Γαία Οινοποιητική / Ακακίες Sparkling Ξινόμαυρο, Κυρ-Γιάννη / Παράγκα Flowers Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο, Κυρ-Γιάννη / Ροζέ Λημνιό, Οικογένεια Γκιρλέμη.

Κόκκινα /  Monograph Αγιωργίτικο – Syrah Γαία Οινοποιητική / Mountain Fish Αγιωργίτικο, Στροφιλιά / Κτήμα Αβαντίς – Ερυθρός Grenache Rouge, Syrah / Ορειβάτης ερυθρός, Akriotou wines, Pinot noir.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή