CARTIER Santos-Dumont – Editions 2019

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάνουμε ένα flashback στην ιστορία και επιστρέφουμε στο 1900, στην αυγή του 20ού αιώνα. Τη χρονιά εκείνη ο πρωτοπόρος της αεροπλοΐας Alberto Santos-Dumont εκφράζει ένα παράπονο στον φίλο του, Louis Cartier: έβρισκε εξαιρετικά δύσκολο να συμβουλεύεται εν ώρα πτήσης το ρολόι τσέπης του. Τρία χρόνια αργότερα ο Louis Cartier του βρίσκει λύση, αλλάζοντας διά παντός τα δεδομένα στην ωρολογοποιία: του προτείνει ένα ρολόι που μπορούσε να τυλιχτεί γύρω από τον καρπό! Η απλή αυτή ιδέα που πήγαζε από μία λειτουργική ανάγκη είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση ενός από τα εμβληματικότερα μοντέλα, όχι μόνο του οίκου Cartier αλλά και στην ιστορία της σύγχρονης ωρολογοποιΐας. Το πρώτο μοντέρνο ρολόι χειρός γίνεται πραγματικότητα το 1904 και παίρνει το όνομα του Santos-Dumont, του ανθρώπου που υπήρξε η πηγή έμπνευσή του.

CARTIER Santos-Dumont – Editions 2019-1

O πρωτοπόρος των αιθέρων Alberto Santos-Dumont

Σε πείσμα των δεδομένων της εποχής, που πρόσταζε στρογγυλές κάσες στα ρολόγια τσέπης, το Santos-Dumont ήταν τετράγωνο, με avant-garde σχεδίαση και εξαιρετική εργονομία.

CARTIER Santos-Dumont – Editions 2019-2

Ένα από τα πρώτα μοντέλα Santos-Dumont της Cartier, του 1912. Ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Cartier.

Εκείνο ακριβώς το ρολόι με το χαρακτηριστικό τετράγωνο καντράν και τις εμφανείς βίδες στη στεφάνη έκανε δυναμική επιστροφή αρχικά το 2018 (δείτε το σχετικό θέμα εδώ) και επιστρέφει και φέτος σε διάφορες εκδοχές. Ο οίκος Cartier παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα συλλογή μοντέλων Santos de Cartier στο φετινό Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης – SIHH 2019: αυτόματους χρονογράφους, skeleton μοντέλα με φωσφορίζουσα επίστρωση των γεφυρών, καθώς και τη σειρά Santos-Dumont, η οποία συνδυάζει quartz μηχανισμούς και εξαιρετικά προσιτή τιμή. Με την τελευταία κατηγορία θα ασχοληθούμε εδώ.

CARTIER Santos-Dumont – Editions 2019-3

Διακριτικά κομψό, με μία φινέτσα που χαρακτηρίζει άλλωστε όλες τις δημιουργίες Cartier, το νέο Santos-Dumont διατηρεί όλη τη γοητεία του πρωτότυπου μοντέλου του 1904 και αγκαλιάζει τον καρπό με φίνο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα.

CARTIER Santos-Dumont – Editions 2019-4

Η κάσα του έχει το γνώριμο τετράγωνο σχήμα, που είναι εμπνευσμένο από τις τέσσερις γωνίες του πύργου του Άιφελ, και τις οκτώ βίδες στη στεφάνη που παραπέμπουν στην εποχή της βιομηχανοποίησης. Η κορόνα είναι ανάγλυφη με ένα μπλε cabochon. Στο καντράν πρωταγωνιστούν βεβαίως οι χαρακτηριστικοί λατινικοί αριθμοί της Cartier.

CARTIER Santos-Dumont – Editions 2019-5

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο μεγέθη (small και large) και σε τρεις εκδοχές ως προς το μέταλλο της κάσας: ανοξείδωτο ατσάλι, «δίχρωμη» από ατσάλι και ροζ χρυσό, ή ατόφιο ροζ χρυσό 18Κ.

CARTIER Santos-Dumont – Editions 2019-6

Δύο μεγέθη κάσας: 27.5mm για το μικρό και 31.4mm για το μεγάλο μοντέλο.

Στο εσωτερικό κρύβει έναν quartz μηχανισμό υψηλής αξιοπιστίας, ο οποίος προσφέρει εξαιρετική ενεργειακή αυτονομία έξι ετών(!), διπλάσια από την αυτονομία που προσφέρουν συνήθως οι quartz μηχανισμοί. Για να επιτύχει αυτή την επίδοση, η Cartier Manuracture ανασχεδίασε και άλλαξε το μέγεθος του μηχανισμού, προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, και ταυτόχρονα τον εφοδίασε με μία υψηλής απόδοσης μπαταρία τελευταίας τεχνολογίας. Όσον αφορά τις τιμές, υπολογίστε ότι τα ατσάλινα ξεκινούν από περίπου 3.550 € (για το μικρό μοντέλο) και 3.800 € (για το μεγάλο).

Περισσότερες πληροφορίες για την Cartier εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Cartier Boutique (τηλ.: 210-3313600) και σε εξουσιοδοτημένα κοσμηματοπωλεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή