Πρωτιά της Εθνικής στις χρηματοδοτήσεις του ενεργειακού κλάδου

Πρωτιά της Εθνικής στις χρηματοδοτήσεις του ενεργειακού κλάδου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας θα συνεχίσει να παίζει και το 2019 η Εθνική Τράπεζα, χρηματοδοτώντας τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην κατασκευή ενεργειακών υποδομών και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική έφτασε το 2018 τα 3,5 δισ. ευρώ σε εγκεκριμένα πιστωτικά όρια στον τομέα της ενέργειας και προγραμματίζει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της το 2019.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η διοίκηση της τράπεζας για τους επιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας, υπογράμμισε τον στόχο της Εθνικής να στηρίξει κάθε επενδυτική προσπάθεια που συμβάλλει στη διασύνδεση και στην ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, δυναμώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο κ. Μυλωνάς αναγνώρισε ως μία από τις βασικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας το υψηλό κόστος ενέργειας και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα δίκτυα διασύνδεσης και στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς. Οι επερχόμενες αυτές αλλαγές θα δημιουργήσουν, όπως είπε, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τις αναγκαίες επενδύσεις για τον ανασχηματισμό του κλάδου.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι σκοπός της Εθνικής είναι να καταξιωθεί ως «η τράπεζα της ενέργειας» στην ελληνική αγορά, συνεχίζοντας μια πολιτική που την έχει φέρει στην πρώτη θέση από πλευράς χορηγήσεων στον κλάδο, με μερίδιο αγοράς πάνω από 30%. Είναι μια πρωτιά, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, που η Εθνική σκοπεύει να τη διατηρήσει. Το 2019 η Εθνική θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή της υπεράκτιας πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τη διασύνδεσή της με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς, επίσης, και την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Η τράπεζα, εκτός από τη σταθερή υποστήριξη και τη συνεργασία με όλους τους παραδοσιακούς ομίλους του κλάδου, θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις χορηγήσεις για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της κατά 25% την τελευταία πενταετία και σήμερα κατέχει στις συνολικές χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ μερίδιο αγοράς 40%. Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής Δημ. Καποτόπουλος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Εθνικής, σε συνεργασία με την Hellenic Association for Energy Economics (HAEE), να εκδώσουν τον Μάιο τη «Βίβλο» της ενέργειας, μια ετήσια έκδοση, η οποία θα περιλαμβάνει αναλύσεις για τις εξελίξεις και τα οικονομικά του κλάδου και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας, τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή