Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/02/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «στοίχημα» των 50 δισ. των ελληνικών τραπεζών

Το υψηλό επίπεδο κόκκινων δανείων στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η ελληνική οικονομία, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου (φωτ.). «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 28% του ΑΕΠ αυτής της χώρας. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ποσό που παράγει αυτή η χώρα», σημείωσε ο κ. Μεγάλου. Στην περίπτωση της Πειραιώς, ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 15 δισ. ευρώ το 2021, ενώ το 2018 τα κόκκινα δάνεια είχαν μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ. Οπως επισήμανε ο ίδιος, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνή funds για αγορά ελληνικών NPLs και «υπήρξαν περιπτώσεις που στη διαδικασία due diligence έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά, για να μπορέσουν να υποβάλουν προσφορά για τα assets αυτά».

Ο έλεγχος της ΕΕΤΤ σε Vodafone και Wind

«Παρεξήγηση» θεωρείται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind η κλήση σε ακρόαση από την ΕΕΤΤ για την άρνηση παροχής στοιχείων σχετικά με την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας των δύο επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, πηγές προσκείμενες στην ΕΕΤΤ κάνουν λόγο για παραβιάσεις που εμπίπτουν σε κανόνες ανταγωνισμού και οι οποίες εγείρουν πρόστιμο σε επίπεδο ποσοστού επί του τζίρου. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και γι’ αυτό όλοι εκτιμούν ότι οι κυρώσεις θα κυμανθούν από «σύσταση» ή κάποιο (ήπιο) χρηματικό πρόστιμο.

Σε… δόσεις οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή χρεών

Ετοιμη είναι η ρύθμιση με τις 120 δόσεις για όσους έχουν χρέη στην εφορία, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν είναι το εάν και πότε θα κατατεθεί στη Βουλή τόσο η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας όσο και η πάγια ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση των δόσεων, ενδεχομένως, σε 48. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι ακόμα το σχέδιο δεν έχει αποσταλεί στους θεσμούς. Αυτό σημαίνει ότι θα προηγηθεί η ρύθμιση των Ταμείων και των δήμων και θα ακολουθήσει αυτή της εφορίας.

Μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά…

Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο ΟΟΣΑ να αναδεικνύει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια μεταρρυθμίσεων και όσοι ζούμε στην Ελλάδα να μην αντιλαμβανόμαστε καμιά κοσμογονική αλλαγή σε αυτό το πεδίο. Μια απάντηση θα μπορούσε να προκύπτει από την επισήμανση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη (φωτ.) χθες ότι το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, παρότι μετράει 3 χρόνια ζωής, δεν εφαρμόζεται ακόμη, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Συμπέρασμα: δεν αρκεί να ψηφίζονται οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει και να εφαρμόζονται. Καιρός να αρχίσει να το μετράει και αυτό ο ΟΟΣΑ με κάποιο τρόπο στις στατιστικές του.

Οι ευκαιρίες των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης

Κάτι κινείται στον χώρο της επαγγελματικής ασφάλισης, ενόψει και της κύρωσης της κοινοτικής οδηγίας ΕΕ 2341/2016 στο εθνικό μας δίκαιο. Το νέο θεσμικό πλαίσιο αλλά και τις επενδυτικές επιλογές που οφείλουν να έχουν τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης θα αναλύσουν σε ημερίδα που διοργανώνει το ερευνητικό κέντρο Institute of Finance and Financial Regulation (IFFR, www.iffr.gr), την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα στον χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών, έμπειροι καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου. Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο αριστείας, με την ομάδα των μελών του να απαρτίζεται από διεθνώς γνωστούς πανεπιστημιακούς από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά και από αναγνωρισμένους επαγγελματίες με πλούσια προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης. Θέμα της εκδήλωσης είναι η «Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης» και στόχος των διοργανωτών είναι να αναδείξουν τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τον θεσμό των ΤΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή