Βανδάλισαν το άγαλμα που απεικονίζει το «νικητήριο» φιλί της Times Square

Βανδάλισαν το άγαλμα που απεικονίζει το «νικητήριο» φιλί της Times Square

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τον θάνατο του εμβληματικού ναύτη της Times Square, το άγαλμα που αναπαριστά το διάσημο στιγμιότυπο βανδαλίστηκε με ένα γκράφιτι που έγραφε #MeToo.

Γραμμένο με κόκκινη μπογιά το σύνθημα καλύπτει ολόκληρη την αριστερή γάμπα της ντυμένης στα λευκά νεαρής γυναίκας, σύμφωνα με τις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη η αστυνομία της Σαρασότα στην πολιτεία της Φλόριντα.

Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, που τότε ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου, εικονίζεται στη φωτογραφία στην αγκαλιά ενός ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που, τρελός από χαρά, την φιλά με πάθος στο στόμα, μέσα στη μέση του δρόμου.

Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευαν οι περισσότεροι, οι δυο νέοι δεν γνωρίζονταν πριν από αυτή τη στιγμή που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων χάρη στη φωτογραφία του Άλφρεντ Άιζενστατ.

Για πολλούς η εικόνα του Μεντόνσα να φιλά την Φρίντμαν αντιπροσωπεύει την ευφορία που ένιωσαν όλοι στις ΗΠΑ την ημέρα που παραδόθηκε η Ιαπωνία.

Ωστόσο πιο πρόσφατα κάποιοι επεσήμαναν ότι η εικόνα και το άγαλμα παρουσιάζουν μια πράξη σεξουαλικής επίθεσης, καθώς ο Μεντόνσα δεν είχε τη συγκατάθεση της Φρίντμαν για να τη φιλήσει.

Σε συνέντευξή της το 2005 για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων η Φρίντμαν είχε δηλώσει ότι δεν ήταν δική της επιλογή να τη φιλήσει ο Μεντόνσα και ότι εκείνος «την άρπαξε».

«Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (…) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε» το τέλος του πολέμου, σχολίασε. «Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι ο Μεντόνσα δεν της είπε ούτε μια λέξη πριν να την σφίξει στην αγκαλιά του.

Το άγαλμα έχει ονομαστεί «Άνευ όρων παράδοση» και το είχε δανείσει στη Σαρασότα το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα The Sculpture Foundation, η έδρα του οποίου είναι στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια.

Η αστυνομία της Σαρασότα εκτίμησε στα 1.000 δολάρια το ποσό που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο άγαλμα, ενώ πρόσθεσε ότι το σημείο δεν παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και κατά συνέπεια δεν υπάρχει βίντεο από τον βανδαλισμό ή κάποιος αυτόπτης μάρτυρας.

Μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το βανδαλισμένο άγαλμα οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες, με πολλούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γκράφιτι και τον υπαινιγμό ότι το φιλί ήταν σεξουαλική επίθεση.

«Το άγαλμα αντιπροσωπεύει μια περίοδο που πολλοί σήμερα δεν μπορούν να κατανοήσουν», έγραψε κάποιος στο Facebook. «Όλη η χώρα γιόρταζε το τέλος του πολέμου».

Κάποιος άλλος εκτίμησε ότι ο βανδαλισμός δείχνει έλλειψη σεβασμού μετά τον πρόσφατα θάνατο του Μεντόνσα.

Ωστόσο υπήρχαν και αυτοί που θεώρησαν δικαιολογημένο το γκράφιτι. «Δεν ισχυρίζομαι ότι η γυναίκα νιώθει θύμα, όμως στην πραγματικότητα ήταν μια ανεπιθύμητη, απρόκλητη σεξουαλική ενέργεια», έγραψε κάποιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή