Το Κονκλάβιο (20/02/19)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκπληξη»

Εχω την εντύπωση πως είναι πλέον προφανές ότι οι κυβερνητικοί απευθύνονται σε μια «δική τους» μειοψηφία. Εξ ου και συμβαίνουν συνέχεια «πρωτοφανή» πράγματα –για όλους τους άλλους, όχι για τους ίδιους– χωρίς να ανοίξει μύτη. Περιττό να προσθέσω ότι επίσης προφανώς αυτά δεν προκαλούν καμία έκπληξη στους κυβερνώντες. Γι΄αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όταν δήλωσε στον Γιάννη Στουρνάρα, που πληροφορούμαι ότι επικοινώνησε μαζί του το βράδυ της Δευτέρας για να καταγγείλει τις πρακτικές Πολάκη, την… έκπληξή του.

Με τις κλωτσιές

Μένω στον Στουρνάρα, με τον οποίο επικοινώνησαν διάφοροι. Μεταξύ αυτών, γαλάζιος βουλευτής, ο οποίος του είπε κάτι του τύπου «αυτός σε παρακολουθούσε κι εσύ έκανες προσπάθεια να τον παρακολουθήσεις»… Χιούμορ για εκπαιδευμένα αυτιά. Βέβαια, η υπόθεση δεν είναι καθόλου αστεία. Θυμίζω, εξάλλου, τις προαναγγελίες από υψηλόβαθμα κυβερνητικά χείλη περί εκδίωξης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας «με τις κλωτσιές». Κρατάω τις κλωτσιές για να σημειώσω ότι ο Στουρνάρας βρίσκεται από χθες στη Φρανκφούρτη, όπου και σήμερα θα ενημερώσει ο ίδιος σχετικά τον Μάριο Ντράγκι. Για να δούμε τι θα δούμε.

Υβρίδια

Για τον εαυτό του θα κρατήσει –για την ώρα– ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ονόματα των υποψηφίων στην ευρωλίστα της Ν.Δ. που δεν θα ανακοινώσει σήμερα. Υποθέτω ότι αυτά ίσως να είναι τα πραγματικά πρόσωπα-έκπληξη και προφανώς κρατά για τον εαυτό του το αρχηγικό προνόμιο της ανακοίνωσής τους στον χρόνο που ο ίδιος θα κρίνει κατάλληλο. Δεν ξέρω αν η σχετική τακτική συνδέεται και με την αίσθηση ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλ. Χαρίτση, τελικά η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε λίστα, ή σε ένα υβριδικό μοντέλο συνδυασμού λίστας και σταυρού.

Επιλαχόντες

Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι αίφνης θα αλλάξει η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., καθώς στον δρόμο προς την 26η Μαΐου θα πρέπει να παραιτηθούν οι εν ενεργεία βουλευτές: Δηλαδή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Υπάρχει, όμως και η Κατερίνα Μάρκου, η οποία εξελέγη με το Ποτάμι και προσχώρησε στη Ν.Δ. αφού ανεξαρτητοποιήθηκε. Τι θα γίνει άραγε με αυτήν; Θα την αντικαταστήσει ο πρώτος επιλαχών; Δύσκολο, αφού αυτός θα είναι Ποτάμι. Με αυτά και με εκείνα, θα αλλάξει η κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ.

Εχεις γράμμα

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρώην πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ουάσιγκτον θα είναι ένας εκ των βασικών ομιλητών στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα μαζί με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στο Gazarte. Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος: ο ρόλος της Ελλάδας και οι προκλήσεις για Ελλάδα και Ε.Ε. σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Τολμώ να πω ότι έχουμε μπει για τα καλά στον ρόλο, αν και στο χειροκρότημα θα φανεί αν είμαστε ακόμα ζωντανοί. Μένω, όμως, στον Ναουμόφσκι, καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι υπήρξε στενός συνεργάτης του Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ δεν δίστασε να «αδειάσει» κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εξ ου και αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτησή του. Ισως να διαβάσει και κανένα γράμμα από τον εξόριστο στην Ουγγαρία Γκρούεφσκι.

Τελετάρχης

Εντάξει. Δεν θα γίνει κιόλας παράδοση-παραλαβή. Θα ήταν μάλλον γελοίο να παραδίδει το υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός στον μέχρι πρότινος αναπληρωτή του. Ωστόσο, επειδή έχω την αίσθηση ότι τελικά στον Αλέξη Τσίπρα μάλλον άρεσε το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και ταυτόχρονα θέλει να «αβαντάρει» τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ακούω ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κόψει ο ίδιος την πίτα του ΥΠΕΞ σε σεμνή τελετή που θα γίνει αύριο, παρουσία του Κατρούγκαλου φυσικά. Μένει να φανεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή