Τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος εξετάζουν τις διαδικασίες για την ανέγερση ψηλών κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

Τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος εξετάζουν τις διαδικασίες για την ανέγερση ψηλών κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σχολαστική εξέταση όλων των παραμέτρων και διαδικασιών που επιτρέπουν την ανέγερση ψηλών κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη, εμποδίζοντας την οπτική πρόσβαση στον βράχο, προχωρούν από κοινού τα υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κενά ή παραλείψεις και να εξευρεθούν λύσεις, ώστε να διαφυλαχθούν η ογκοπλαστική μνήμη της πόλης, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία της και οι κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της.

Η ανέγερση των δύο κτιρίων (που δεν έχει ολοκληρωθεί) στις οδούς Φαλήρου 5 και Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Τα κτίρια βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10.2.2004), στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης.

«Η πόλη της Αθήνας αποτελεί αυτονόητο σημείο αναφοράς στη συλλογική προσπάθεια για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μετά από την πολυετή περιπέτεια της κρίσης» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε: «Σταθερός προσανατολισμός μας είναι η αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων, στο πλαίσιο μιας ενιαίας χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προώθηση της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης. Επιμένουμε σε πρωτοβουλίες για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αναθεωρώντας τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προτύπου, με σημείο αναφοράς την προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αναφερόμενη στο θέμα, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά τόνισε: «Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων. Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου. Γι' αυτό θα εξετασθούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι και οι διαδικασίες, και είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Σταθάκη, ώστε να λάβουμε συντονισμένα τις σωστές αποφάσεις ως Πολιτεία, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας».

Όπως ανακοινώθηκε από τα δύο υπουργεία, σε βραχυπρόθεσμη βάση, το ΥΠΠΟΑ προχωρά στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ):

* για την πρώτη περίπτωση (οδ. Φαλήρου), σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς τον δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες

* για τη δεύτερη περίπτωση (οδ. Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας – σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 53/Δ/1975), το ΥΠΠΟΑ ελέγχει τα ύψη στη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για ακίνητα εκτός της ζώνης αυτής, εφόσον έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες (όπως στην περίπτωση των δύο παραπάνω) οι υποθέσεις διαβιβάζονται προς εξέταση στο ΚΑΣ.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση, η γενική διεύθυνση Πολεοδομίας (της γενικής γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, έχει ανακοινώσει τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη, και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι. Στο έργο της ομάδας περιλαμβάνεται η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των υφισταμένων στοιχείων και, μεταξύ αυτών, των υπομνημάτων συλλόγων κατοίκων, καθώς και των δημοσιευμάτων σχετικά με την οικοδομική επιβάρυνση της περιοχής. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί άμεσα με εκπροσώπους του ΥΠΠΟΑ και του δήμου Αθηναίων. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της και τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης στην περιοχή, εξετάζεται η προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή