Το Ιράν καταγγέλλει την πυρηνική γέφυρα Ουάσιγκτον – Ριάντ

Το Ιράν καταγγέλλει την πυρηνική γέφυρα Ουάσιγκτον – Ριάντ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που αποδεικνύει την υποκρισία τους. Αυτό υποστήριξε χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ύστερα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης Δημοκρατών βουλευτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να προσφέρει πυρηνική τεχνογνωσία στο βασίλειο των Σαούντ, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

«Ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε το πυρηνικό πρόγραμμα απασχολούν πραγματικά τις ΗΠΑ. Πρώτα είχαμε έναν διαμελισμένο δημοσιογράφο, ύστερα την αθέμιτη μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας, για να αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η αμερικανική υποκρισία», έγραψε ο Ζαρίφ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατική πράξη» τις πιέσεις των ΗΠΑ σε τράπεζες και εταιρείες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν.

Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκεπτόταν την Ινδία και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δήλωσε ότι ανοίγει η προοπτική για επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων στην Ινδία, ενώ τόνισε ότι η τρομοκρατία αποτελεί πηγή ανησυχίας και για τις δύο χώρες. Η Ινδία συγκλονίστηκε από αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ την περασμένη εβδομάδα και η κυβέρνησή της κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει τους ισλαμιστές παραστρατιωτικούς. Παραδοσιακός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες. Προτού αφιχθεί στην Ινδία, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε επισκεφθεί το Πακιστάν, ενώ επόμενος σταθμός της περιοδείας του είναι η Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή