Αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 2,1 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2018, σε σύγκριση με το 2017, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για επανεμφάνιση του προβλήματος του εξωτερικού τομέα της οικονομίας. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από την αύξηση των εισαγωγών, που εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση.

Η αύξηση των εξαγωγών, που συνεχίστηκε, καθώς και η βελτίωση των επιδόσεων του τουρισμού, που εξασφάλισε αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 10,1%, δεν ήταν αρκετές για να την αντισταθμίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να εμφανίσει για το σύνολο του έτους έλλειμμα 5,3 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. ευρώ το 2017. Αν και θεωρείται φυσιολογικό να αυξάνονται οι εισαγωγές, σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου, καθώς αυξάνονται η ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα και οι ανάγκες των επιχειρήσεων για πρώτες ύλες και μηχανολογικό εξοπλισμό, το γεγονός δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό σε μια οικονομία που οδηγήθηκε στην κρίση εξαιτίας των λεγόμενων δίδυμων ελλειμμάτων, του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το 2008, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είχε πλησιάσει το 15% του ΑΕΠ, κοντά στα επίπεδα του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που μας έβαλε στο μνημόνιο. Φυσικά, τα μεγέθη σήμερα έχουν μεγάλη απόσταση από εκείνα της κρίσης, καθώς το έλλειμμα φτάνει το 2,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως είπε προχθές ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φρ. Κουτεντάκης «δεν είναι δραματικό, αλλά δείχνει μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν από 28 σε 32,3 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς καύσιμα και πλοία από 20 δισ. σε 22,2 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 47,9 δισ. ευρώ σε 54,9 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν από 36,1 δισ. ευρώ σε 39,4 δισ. ευρώ.

Ετσι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, «το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των εξαγωγών, καθώς επιταχύνθηκαν και οι εισαγωγές σε σχέση με το 2017 (σε τρέχουσες τιμές). Σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,1% (οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,3%) και οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,1% (οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 9,2%)». Στο ισοζύγιο υπηρεσιών, το πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ, από τα 18 δισ. ευρώ στα 19,3 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 10,8% και 10,1% αντιστοίχως. Ανοδο 14,9% σημείωσαν και οι εισπράξεις από μεταφορές. Στο ισοζύγιο κεφαλαίων, το πλεόνασμα συρρικνώθηκε κατά 565 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης και της αύξησης των καθαρών πληρωμών των λοιπών τομέων.

Ετσι, συνολικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, παρουσίασε έλλειμμα 4,9 δισ. ευρώ το 2018, υπερδιπλάσιο από το έλλειμμα των 2,2 δισ. ευρώ του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή