Μειώθηκε το μερίδιο της μεταποίησης στο γερμανικό ΑΕΠ

Μειώθηκε το μερίδιο της μεταποίησης στο γερμανικό ΑΕΠ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχωρεί διεθνώς η ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα, μεταξύ αυτών και τα αυτοκίνητα, το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, με αποτέλεσμα να μειώνεται το 2018 η συνεισφορά της μεταποίησης στο γερμανικό ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2013. Το μερίδιο της μεταποίησης υποχώρησε στο 23,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το 23,4%, που κατέγραψε το 2017.

Ισχυρό πλήγμα στη γερμανική μεταποίηση ενδέχεται να προκαλέσουν και οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι για τη Γερμανία η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά οχημάτων και εξαρτημάτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει από 2,5% στο 25% τους δασμούς σε εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι αυτές βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου αναμένεται μέχρι τα μέσα Μαΐου. Το 2018 οι ΗΠΑ εισήγαγαν γερμανικά αυτοκίνητα και εξαρτήματα αξίας 27,2 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία εξήγαγε συνολικά αυτοκίνητα αξίας 230 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), εάν πράγματι επιβληθούν οι επιπλέον δασμοί, τότε οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 50% σε βάθος χρόνου, συρρικνώνοντας τις συνολικές εξαγωγές γερμανικών οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων κατά 7,7%, δηλαδή κατά 18,4 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι οι BMW, Daimler, Volkswagen, Porsche έχουν την έδρα τους και πολλά εργοστάσια στη Γερμανία, η χώρα πρόκειται να υποστεί περίπου το 60% της συνολικής ζημίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλει δασμούς ύψους 25%. Η Volkswagen, που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, πρόκειται να δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς 45% των αυτοκινήτων που πωλεί στις ΗΠΑ προέρχεται από εργοστάσια εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας LMC Automotive. Υπολογίζεται πως οι δυνητικοί αμερικανικοί δασμοί ύψους 25% θα επιβληθούν σε περισσότερα από 281.000 αυτοκίνητα της Volkswagen που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθησυχάζει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες πως η Ουάσιγκτον δεν θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών. Από τον προηγούμενο Μάιο, Ευρώπη και ΗΠΑ διαπραγματεύονται προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια εμπορική συμφωνία και να αποφευχθούν οι δασμοί. «Οποιαδήποτε απόφαση από τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια θα ήταν αδιανόητη», ανακοίνωσε η γερμανική ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA). Η Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε επιφυλακτική δηλώνοντας στις 16 Φεβρουαρίου ότι ακόμη και η σκέψη πως η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ είναι «τρομακτική». Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη δηλώνει πως είναι σε ετοιμότητα να προβεί σε αντίμετρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή