Εύσημα Τραμπ σε Τσίπρα – Ζάεφ για τις Πρέσπες

Εύσημα Τραμπ σε Τσίπρα – Ζάεφ για τις Πρέσπες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγχαρητήριες επιστολές με κοινούς άξονες και αναφορές, απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Τραμπ συγχαίρει τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς χαρακτηρίζει τη συμφωνία ένα ιστορικό επίτευγμα για τα Βαλκάνια, αλλά και απόδειξη του θάρρους της ηγεσίας του. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτει ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία περίπλοκη περιοχή και επαναλαμβάνει πως αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ. Στην ίδια λογική κινείται και η επιστολή που απέστειλε στον κ. Ζάεφ, κάνοντας λόγο για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (σ.σ. πρόκειται για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου της Βοσνίας που έγιναν στο Ντέιτον του Οχάιο). Εξαίροντας τη «θαρραλέα ηγεσία» του κ. Ζάεφ, προσθέτει πως «η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Την ίδια ώρα το ΥΠΕΞ, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους δημόσιους φορείς της Ελλάδας, έδωσε όλες τις κατευθύνσεις ως προς τη χρήση ονόματος, ορολογιών και επιθετικών προσδιορισμών για την τήρηση και ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Τονίζεται πως από τις 12 Φεβρουαρίου η επίσημη ονομασία της γείτονος είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ως εκ τούτου παύουν οριστικά να ισχύουν τόσο η χρήση της παλαιάς συνταγματικής ονομασίας της γείτονος χώρας όσο και το ΠΓΔΜ.

Το ΥΠΕΞ τονίζει πως το νέο όνομα ισχύει για όλες τις χρήσεις, όλους τους σκοπούς, σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, θεσμούς και φόρουμ και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις διμερείς σχέσεις της γειτονικής χώρας με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καθώς και στο εσωτερικό της. Στην εγκύκλιο τονίζεται πως το νέο όνομα θα αναφέρεται επίσης σε όλα τα έγγραφα που θα εκδίδει η γειτονική χώρα, κάθε είδους αλληλογραφία της με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της 12ης Φεβρουαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά προγενέστερα έγγραφα, τονίζεται ότι προβλέπονται δύο μεταβατικές περίοδοι.

Το υπ. Εξωτερικών διευκρινίζει επίσης ότι στην περίπτωση που δεν τηρούνται η ορθή ονομασία και οι συναφείς ορολογίες της συμφωνίας των Πρεσπών, η επίσημη αλληλογραφία θα επιστρέφεται άμεσα στον αποστολέα της. Ενα επιπλέον θέμα είναι τα ταξιδιωτικά έγγραφα, με τις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να έχουν δεσμευτεί πως θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή λύσης για μία μεταβατική περίοδο, μέχρι την έκδοση των νέων ταξιδιωτικών εγγράφων. Εως τότε, κατά την είσοδο και έξοδο από τη χώρα, θα τίθεται σφραγίδα σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα, με την οποία θα διευκρινίζεται η προέλευση από τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ ενημερώνει για τη χρήση των επιθετικών προσδιορισμών: «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή το σύντομο όνομα «Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ για τους υπουργούς ισχύει: «Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας». Η ιθαγένεια είναι «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Τέλος, σε ό,τι αφορά τους κωδικούς για τις πινακίδες αυτοκινήτων θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ και θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων πινακίδων εντός 4 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή