Αυστηρή προειδοποίηση Πούτιν

Αυστηρή προειδοποίηση Πούτιν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Δύση και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, αλλά θα απαντήσει αποφασιστικά εάν η κυβέρνηση Τραμπ εγκαταστήσει νέους πυραύλους στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφωνώντας την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ενώπιον των δύο νομοθετικών σωμάτων της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία INF, που τέθηκε σε ισχύ το 1987 και απαγορεύει την εγκατάσταση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι οι αιτιάσεις της Ουάσιγκτον είναι προσχηματικές και προειδοποίησε πως, αν οι Αμερικανοί εγκαταστήσουν τελικά τους απαγορευμένους πυραύλους στην Ευρώπη, τότε η Ρωσία θα βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο τις χώρες που θα φιλοξενούν τα εν λόγω όπλα, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

«Θα το πω σαφώς και ανοιχτά: Η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει εξοπλισμούς που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο κατά των εδαφών από τα οποία μπορεί να προέλθει άμεση απειλή, αλλά και κατά των εδαφών στα οποία βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χρήση των πυραύλων που θα μας απειλούν», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Οι δυνατότητες των (ρωσικών) όπλων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα χρειαστούν για να πλήξουν τα εν λόγω κέντρα, θα είναι στο ίδιο ύψος με τις εναντίον μας απειλές», προσέθεσε.

Νέας γενιάς όπλα

Την αυστηρή προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου ήρθαν να ενισχύσουν οι αναφορές του στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με την παραγωγή και εγκατάσταση νέας γενιάς όπλων, τα οποία και απαρίθμησε (υπερηχητικοί πύραυλοι Avangard, διηπειρωτικοί πύραυλοι Sarmat, υποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη Poseidon κ.ά.). Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης κράτησε χαμηλούς τόνους και ανοιχτές θύρες επικοινωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση, ιδιαίτερα με μια παγκόσμια δύναμη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τη Δύση να τερματίσει την «καταστροφική» πολιτική των κυρώσεων εις βάρος της χώρας του.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και την καταπολέμηση της φτώχειας, η οποία πλήττει, όπως είπε, 19 εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 147. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση της γεννητικότητας και στη στήριξη της οικογένειας. Μεταξύ άλλων, ανήγγειλε την προοδευτική μείωση των φόρων ανάλογα με τα παιδιά κάθε νοικοκυριού και ελαφρύνσεις στα στεγαστικά δάνεια. Τέλος, σημείωσε ότι για πρώτη φορά στη ρωσική ιστορία το σύνολο των δημοσίων αποθεματικών υπερβαίνει το άθροισμα του κρατικού και του ιδιωτικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή